Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Marian Lupu: Demiteri și dosare penale pentru cei care sunt vizați de Curtea de Conturi

© Sputnik / OsmatescoMarian Lupu
Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, solicită viitorului Guvern și Parlament adoptarea unui pachet de legi cu privire la responsabilitatea pentru monitorizarea și controlul executării recomandărilor emise de Curtea de Conturi. Aceste modificări vizează inclusiv demiterea unor funcționari și inițierea unor cauze penale.
Marian Lupu: Demiteri și dosare penale pentru cei care sunt vizați de Curtea de Conturi

Marian Lupu a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că va propune în timpul apropiat spre dezbateri publice introducerea unor modificări în legislație prin care va solicita responsabilități pentru Guvern în ceea ce privește rapoartele Curții de Conturi, în condițiile în care ministerele și agențiile auditate se subordonează Executivului. O a doua modificare se referă la stabilirea prin lege a responsabilităților conducătorilor instituțiilor care au fost auditate de Curtea de Conturi.

„Dacă acești conducători au admis nereguli, să li se aplice masuri disciplinare, inclusiv demiterea acestora de către structura ierarhic superioară”, a spus Marian Lupu.

Și nu în ultimul rând, a subliniat Marian Lupu, vorbim despre  modificarea Codului de procedură penală și anume, în ce situații procuratura este în drept să pornească cauze penale.

„Este vorba de precizarea în lege a faptului că organul de urmărire penală poate fi sesizat și de Curtea de Conturi prin remiterea materialelor unui audit public extern”, a punctat Marian Lupu.

Anterior, experții au solicitat, în cadrul Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, revizuirea mecanismului de sancţionare şi de motivare a instituțiilor publice auditate, pentru a se conforma cerinţelor Curţii de Conturi. La ora actuală, spun experții, rapoartele Curții de Conturi rămân a fi doar o simplă constatare a faptelor de utilizare incorectă a banilor publici.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0