Erupție violentă: Momentul izbucnirii vulcanului Popocatepetl din Mexic - Video

© AP Photo / Marco UgarteVulcanul Popocatepetl din Mexic
Vulcanul Popocatepetl din Mexic - Sputnik Moldova
Abonare
Vulcanul Popocatepetl din Mexic a erupt miercuri, aruncând în aer cenușă și resturi la 3,5 km (2,2 mile) deasupra nivelului mării, anunță autoritățile din Mexic.

CHIȘINĂU, 23 mai - Sputnik. Vulcanul Popocatepetl a erupt miercuri, aruncând în aer cantități imense de cenușă și gaze, la o înălțime de peste 800 de metri. Autoritățile au emis un avertisment prin care le-au cerut locuitorilor să nu se apropie de zona din apropierea vulcan.

Vulcnul Popocatepetl se află la distanța de 70 de kilometri de orașul Mexico și este unul dintre cei mai mari vulcani din țară.

Ultima dată, Popocatepetl a erupt pe 19 martie. Erupția de atunci a aruncat în aer o coloană de cenușă și fragmente de rocă de circa 1,2 km.

Popokatepetl este cel de-al doilea vulcan ca înălțime în America de Nord, iar în Mexic - al doilea munte după Pico de Orizaba. În 1994, acesta a erupt după o pauză de circa 50 de ani.

În limba nativă a aztecilor, denumirea vulcanului înseamnă „muntele care fumegă“.

Legenda vulcanului

Potrivit unei legende aztece, vulcanul a fost un soldat aflat în slujba regelui. Acesta se îndrăgostise de prințesa care purta numele Iztaccíhuatl.

Din cauza că Popocatepetl nu se mai întoarce dintr-o incursiune militară, Iztaccíhuatl decide să-și pună capăt zilelor, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Revenit victorios din război, acesta își găsește iubita fără suflare. Îndurerat, Popocatepetl așază corpul iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Fluxul de știri
0