Ioniță este de părere că o bursă agricolă este o platformă unde vânzătorii vând, iar cumpărătorii procură marfa în regim de licitație, în funcție de prețul mărfii la bursă, după aceasta prețul este cunoscut pe întreg teritoriu țării.
„De câți ani noi vorbim că avem mii de mici producători și câteva fabrici mari care prelucrează produsele agricole. Discutăm despre prețuri transparente și corecte în relația cu micii fermieri. Bursa agricolă rezolvă această problemă. În funcție de prețul la bursă se încheie contracte între micii fermieri și marele fabrici de prelucrare sau exportatori”, a spus Ioniță.
Ioniță mai spune că bursă agricolă mai are o funcție extrem de importantă pentru Moldova, unde economia de piață nu este bine formată. Și anume faptul că bursa stabilește volumul și capacitățile de producție pe viitor.
„Adică la bursă se negociază și contractele futures, pe viitor. Contractul futures este unul din cele mai populare instrumente de acoperire a riscului, asigurând împotriva unei eventuale evoluții nefavorabile a pieței și a prețurilor. Adică vânzătorul este securizat că are vânzările garantate. Totodată, aceste contracte de vânzare fermierii le pot pune gaj la bancă pentru a obține și un credit”, a punctat Ioniță
Expertul mai spune că bursa agricolă nu este un proiect simplu, iar crearea ei ar presupune și anumite costuri financiare.
„În anii precedenți, când se discuta înființarea unei burse agricole pentru Moldova, în statul vecin Ucraina se crea o asemenea bursă care era estimată la 250 de milioane de euro. Cred că pentru Moldova costurile ar fi mai mici, dar pentru asta autoritățile trebuie să-și fixeze realizarea acestui proiect ca o prioritate națională și vă asigur că va fi găsit și un investitor”, a mai spus Veaceslav Ioniță.