Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă hidrologică: Pe unele porțiuni nivelul apei în Prut va crește cu trei metri

© SputnikЗаповедник "Нижний Прут"
Заповедник Нижний Прут - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit hidrologilor, nivelul apei va crește pe sectorul orașul Costești – orașul Ungheni cu 1,7 – 2,7 metri. Izolat, în locurile joase apa va ieşi în luncă.

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Hidrologii din Moldova au emis o avertizare în care informează populația și agenții economici că, până pe 24 mai, este posibilă creșterea nivelului apei în râul Prut cu până la aproximativ trei metri.

Potrivit hidrologilor, nivelul apei va crește pe sectorul orașul Costești – orașul  Ungheni cu 1,7 – 2,7 metri. Izolat, în locurile joase apa va ieşi în luncă.

Creșterea nivelului apei în Prut pe acest sector se explică prin decizia luată de administrația CHE ”Costeşti –Stânca” de a  mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca, până la 550 metri cubi pe secundă.

Potrivit meteorologilor, în decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a înregistrat vreme mai caldă ca de obicei şi cu precipitaţii abundente.

Temperatura medie săptămânală a aerului pe teritoriul ţării a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 1-2 grade Celsius şi a constituit +16,5..+19 grade. Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +32. Aceste date au fost înregistrate la Staţia meteorologică din Tiraspol.

Temperatura minimă a aerului a scăzut în fond până la +6 grade, la Staţia meteorologică din Bravicea.

Intervenția salvatorilor la pomparea apei din gospodării - Sputnik Moldova
Societate
Zeci de gospodării din Moldova, sub ape în urma ploilor torențiale - Foto

Precipitaţii pe parcursul săptămânii trecute au căzut neuniform pe teritoriul ţării, sub formă de averse. În jumătatea de nord a ţării cantitatea precipitaţiilor pe parcursul săptămânii a constituit în fond 25-100 mm (50-185% din norma lunară), în restul teritoriului, preponderent în jumătatea de sud a ţării, cantitatea lor a constituit în fond 1-7 mm (10-65% din norma săptămânală), izolat – 9-12 mm (80-110% din norma săptămânală).

Ploile torenţiale căzute, izolat în raioanele din nordul ţării foarte puternice însoţite de grindină, au cauzat deteriorarea obiectivelor economiei naţionale şi vătămarea culturilor agricole.

Fluxul de știri
0