Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Totul despre Armata Națională: Bugetul, efectivul, dotarea

Abonare
Potențialul Armatei Naționale, în infograficul elaborat de Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. În scurt timp, Moldova ar trebui să renunțe la serviciul militar obligatoriu, iar Armata țării urmează să fie completată de militari angajați prin contract, potrivit unei inițiative care datează din martie 2018.

Aceasta va fi pusă în aplicare treptat, astfel încât, către anul 2020, tinerii să nu mai fie înrolați obligatoriu în cadrul forțelor armate.

Unii experți se îndoiesc însă de faptul că armată poate fi trecută în totalitate la serviciul militar în bază de contract. De exemplu, fostul ministru al Apărării Boris Gămurari consideră că există un șir de probleme care nu vor permite realizarea acestei idei, discutată deja de câteva decenii.

”Pentru Moldova, armata profesionistă este un mit. Ce fel de militar poate fi acesta, dacă nu este antrenat. Tinerii noștri nu se pot ridica de trei ori la bară”, a declarat anterior fostul ministru pentru Sputnik.

Fluxul de știri
0