Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciocoi: Vom proteja producătorul autohton, renegociind acordul de liber schimb cu UE

© Sputnik / OsmatescoAureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul prezidențial pe probleme de politică externă al Președintelui Moldovei, Aureliu Ciocoi, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre posibilitatea renegocierii unor prevederi ale Acordului de Liber Schimb între Moldova și UE. Este vorba, spune funcționarul, despre o mai bună protecție a producătorilor autohtoni.
Ciocoi: Vom proteja producătorul autohton, renegociind acordul de liber schimb cu UE

Aureliu Ciocoi spune că partea moldovenească la negocierea Acordului de Liber Schimb cu UE a avut indicația să nu negocieze nimic, adică să accepte la pachet ce a spus Bruxelul.

„Intenționăm după 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere să pregătim terenul pentru efectuarea unor ajustări. Acestea pot fi cerute în cadrul Consiliul de Asociere, dintre Moldova și UE. Europenii au acordat Moldovei o perioadă de tranziție de până la 10 ani pentru adaptarea standardelor naționale la cele comunitare”, a mai spus Ciocoi

Mai mulți experți accentuează faptul că Moldova nu îşi utilizează pe deplin cotele la export cu UE, prin urmare există posibilitatea de a discuta despre acest fapt. Experții aduc exemplul Ucrainei, căreia UE i-a mărit cotele pentru carnea de pui.

Consilierul prezidențial Aureliu Ciocoi mai spune că producătorii moldoveni sunt puși într-o situație complicată pentru că nu fac față concurenței produselor europene, chiar dacă calitatea produselor moldovenești este mai bună.

”În pofida limitării exportului din Republica Moldova, prin cotele oferite de UE pentru unele produse agroalimentare, o bună parte din acestea nu pot fi valorificate. Este vorba de produsele de origine animalieră, cu excepția mierii și nucilor, deoarece în mare parte acestea nu corespund standardelor sanitare și fitosanitare europene, iar producătorii autohtoni întâmpină dificultăți în procesul de adaptare a acestora. Prin urmare, ideea este să renegociem câtorva puncte din Acordul de Liber Schimb cu UE pentru a a le oferi o protecție garantată  producătorilor noștri oferindu-le o pauză de 5 ani pentru a-și consolida afacerea și a deveni competitivi”, a mai punctat Aureliu Ciocoi.

Produsele agroalimentare moldovenești sensibile pe piața comunitară sunt: grâul, orzul, porumbul, zahărul alb, vinurile, carnea și produsele din carne, producția de ouă, produsele lactate, anumite fructe și legume.Totodată, sectoarele din domeniul agroalimentar cu cele mai bune progrese, care se pot adapta cerinţelor UE sunt: sectorul horticol (mere, pere, roşii, cereale), cel viti-vinicol (struguri şi băuturi alcoolice din struguri) şi cel al produselor din carne de pui şi ouă.

Autor:Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

 

Fluxul de știri
0