Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Când începe construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa

© Sputnik / Miroslav RotariGabriel Mărgineanu
Gabriel Mărgineanu - Sputnik Moldova
Abonare
Invitatul emisiunii Sputnik Matinal Gabriel Mărgineanu, care este reprezentantul Institutului pentru Dezvoltarea și Expertiză a Proiectelor, susține că un asemenea proiect cum este construcția unei autostrăzi ar avea impact imediat asupra mai multor domenii economice și va deschide noi perspective Republicii Moldova. Potrivit specialistului, țara noastră ar putea avea un proiect tehnic în 2025-2026, iar lucrările de construcție ar putea începe în 2030.
Când începe construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa

"Moldova vrea Autostradă" este o inițiativă a șapte organizații neguvernamentale care au venit cu propunerea de a construi o autostradă, iar autoritățile de stat să includă acest proiect în lista de prioritate și chiar să transforme această idee într-un obiectiv național. 

"Fiecare stat care a demarat construcțiile unei autostrăzi a avut nevoie de minim 4-5 ani pentru a elabora un proiect tehnic, de a analiza traseul, inclusiv posibilitatea de a impulsiona anume sfere economice, printre care turismul, logistica, sisteme de depozitare, deservire tehnică și multe altele. Se vorbește de foarte mult timp că avem o poziționare strategică și că am putea conecta trei țări la o autostradă de de circa 200 km. Deocamdată însă această oportunitate nu a fost exploatată", a declarat Gabriel Mărgineanu. 

Liderii ONG-urilor au avut mai multe întâlniri la cel mai înalt nivel cu reprezentanți ai Parlamentului European, BERD, dar și discuții cu mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale din Iași și Odesa. Inițiatorii proiectelor sunt de părere că acest proiect este unul realizabil în cazul în care statul ar fi cu mult mai activ, iar BERD este gata să investească dacă ar exista un consens dintre societatea civilă și stat și, bineînțeles, un proiect tehnic bine închegat. 

"Suntem optimiști și considerăm că totul este posibil. Fără o autostradă, Republica Moldova nu va putea progresa pe anumite segmente. Necesitatea unei autostrăzi devine evidentă", a conchis specialistul. 

Fluxul de știri
0