Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fenomenul corupției în universități, explicat de rectorul USEM

© Sputnik / OsmatescoIurie Sedlețchi
Iurie Sedlețchi - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Examenul de bacalaureat este o povară pentru mulți elevi. Mai mult decât atât, o bună parte din cei care își doresc să facă o facultate după liceu, pică examenul vieții. Din acest motiv, dar și din cauza exodului din ultimii ani, numărul studenților este tot mai mic.
Fenomenul corupției în universități, explicat de rectorul USEM

Multe universități rămân cu sălile goale și fără studenți. Însă, pe lângă faptul că numărul studenților din Moldova s-a micșorat semnificativ în ultimii ani din diverse  motive, o parte din ei încearcă să perceapă diploma de licență sau de masterat ca pe o hârtie ce le dă cunoștințe și poate fi cumpărată cu bani.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", rectorul Universității de Studii Europene din Moldova, profesorul universitar și doctorul în drept, Iurie Sedlețchi, a declarat că numărul studenților care își doresc să învețe cu adevărat și să îmbrățișeze o profesie ulterior este tot mai mic.

Unii studenți merg la universitate pentru că asta își doresc părinții lor, acesta fiind unul dintre zecile de motive pe care le invocă tinerii, justificându-și într-un fel tentativa de a-și cumpăra notele și lipsa dorinței de a se pregăti pentru ore.

”Încercarea studenților de ași cumpăra notele este o enigmă pentru mine. Și eu mă întreb adesea de ce ei fac acest lucru? Încercăm să creăm metode pentru a ne opune acestui fenomen de corupție”, a subliniat rectorul USEM, Iurie Sedlețchi.

Iurie Sedlețchi mai susține că avem studii de calitate la noi acasă, atât la universitățile private, cât și la cele de stat.

În prezent, la USEM își fac studiile aproximativ două mii de studenți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

 

 

Fluxul de știri
0