Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum violatorul își alege victima - explicația specialiștilor

© Sputnik / Miroslav RotariTudor Borș și Iuliana Curea
Tudor Borș și Iuliana Curea - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți violatori pledează nevinovați. Ei sunt siguri – femeile au dorit să facă sex cu ei, potrivit invitaților emisiunii ”ATITUDINI”.

Potrivit Iulianei Curea, șefa Direcției Generale de Detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor, mulți violatori nu recunosc faptul că au abuzat o femeie. În opinia lor, ”pretinsa” victimă a acceptat de bună voie actul sexual.

”Violatorii au o percepție greșită cu privire la consimțământul actului sexual. Pentru unii, faptul că o femeie i-a privit, înseamnă deja dorința și acceptarea intimității. Alții consideră că dacă femeia i-a urmat de bună voie într-o încăpere, unde sunt singuri, înseamnă că vrea să întrețină și raporturi sexuale. Și chiar dacă femeia se opune, el crede că ea își dorește intimitatea”, a relatat Iuliana Curea.

Ca urmare, atunci când abuzează sexual o femeie, violatorii nu realizează că săvârșesc o infracțiune.

”Violatorii își justifică comportamentul în felul următor: nu a fost un viol, ea a vrut, ea m-a provocat, a vrut să scoată bani de la mine”, a explicat Iuliana Curea.

Pentru unii violatori abuzul sexual este o normalitate. În opinia lor, un bărbat adevărat trebuie să domine sexual o femeie.

”Există trei cauze care stau la baza unui viol: agresivitatea, narcisismul și problemele de identitate masculină. Să violezi înseamnă să fii bărbat, asta percep violatorii”, a precizat  Iuliana Curea.

231 de violuri au fost înregistrate pe parcursul anului trecut, potrivit poliției. Dintre acestea, doar 70 de cazuri au fost examinate în instanță. Cum protejăm femeile de violatori și cum prevenim acest fenomen? Și dacă, nu cumva, legislația este prea blândă cu violatorii? Răspunsuri la aceste întrebări aflați de la invitații emisiunii ”ATITUDINI”: Iuliana Curea, psiholog și șefa Direcției Generale de Detenție în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, avocatul Natalia Moloșag și Tudor Borș, șeful Serviciului Interacțiune Comunitară din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

Autor: Maria Dimineț

 

Fluxul de știri
0