CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Atât printre medici, cât și printre cetățenii simpli, se iscă deseori discuții despre beneficiile și daunele cafelei. Este oare indicată cafeaua în cazul maladiilor cardiovasculare? Probabil, orice pacient cu probleme cardiace și-a pus această întrebare.
Unii renunță definitiv la această băutură, fiind ferm convinși de acțiunea negativă asupra organismului, iar alții consumă doar cafeaua decafeinizată.
Totodată, medicul-cardiolog Octavian Cenușă a spulberat miturile despre efectele negative ale cafelei asupra persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare.
„În realitate nu există niciun pericol anumit - în cazul consumului „cronic” de cafea, adică a 2 – 3 cești pe zi. Acest consum nu provoacă niciun fel de consecințe. Nu este un fapt constatat că din această cauză ar putea să se dezvolte maladiile cardiovasculare sau că s-ar agrava cele deja existente”, a menționat medicul.
Însă nu se recomandă de mărit brusc doza de cafea, spune acesta.
„Dacă ați băut o cafea și ea nu a influențat nici într-un fel asupra stării dumneavoastră, continuați să o consumați tot așa ca mai înainte. Însă dacă ați plecat, de exemplu, în Italia sau în Spania și ați decis să consumați ca localnicii câte 10 – 12 ceșcuțe de espresso pe zi, mai bine renunțați la această intenție. Ați putea să vă alegeți, cel puțin, cu o accelerare a ritmului cardiac, cu așa-numita tahicardie, care este o senzație destul de neplăcută”, a subliniat Cenușă.
Consumul excesiv de cafea poate, de asemenea, provoca creșterea tensiunii arteriale. Dar asta se poate întâmpla dacă bei mai mult de 10 cești pe zi. Potrivit cardiologului, în Moldova, în fond, consumul de cafea este rezonabil.
Conform statisticii, incidența bolilor cardiovasculare în țările cu indici diferiți ai consumului de cafea este, practic, identică.
„Cred că principalii consumatori de cafea sunt Italia, Spania, Brazilia, Argentina ș. a., iar incidența maladiilor cardiovasculare în aceste țări nu se deosebește de cea din țările în care, în fond nu se consumă cafeaua. Cu alte cuvinte, nu apar nici un fel de consecințe negative în urma consumului îndelungat de cafea”, a rezumat cardiologul Octavian Cenușă.