Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție în timpul plimbărilor: Iarba e plină de paraziți care transmit o infecție gravă

© Sputnik / Miroslav RotariVictoria Slivinschi
Victoria Slivinschi - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 200 de moldoveni se îmbolnăvesc, anual, de o afecțiune periculoasă pentru viață după ce petrec timpul în aer liber. Vorbim despre o infecție transmisă de un parazit care sălășuiește în natură în perioada caldă a anului. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Victoria Slivinschi, medicul epidemiolog al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Atenție în timpul plimbărilor! Iarba e plină de paraziți care transmit o infecție gravă

În fiecare an, 200 de moldoveni fac boala Lyme, după ce sunt mușcați de căpușe. Multe dintre aceste cazuri ar putea fi fatale, în lipsa unei monitorizări medicale.

”Dacă o persoană mușcată de căpușă a fost infectată și nu a solicitat ajutor medical, atunci boala poate afecta sistemul cardiovascular și sistemul nervos central. De aceea, trebuie de anunțat medicul de familie despre mușcătura de căpușe. În acest caz, va fi efectuată o analiză pentru a confirma sau infirma infecția. În cazul unui diagnostic pozitiv, medicul va prescrie tratament. Simptomele bolii se manifestă prin: erupții roșii circulare, dureri de cap, dureri musculare și articulare”, a spus Victoria Slivinschi.

Căpușele apar și se răspândesc în perioada caldă a anului. Se află din abundență în vegetație, în special în parcuri și în jurul lacurilor. Medicii recomandă de purtat haine de culori deschise,  în timpul plimbărilor sau odihnei în aer liber. Astfel, căpușele pot fi observate cu ușurință și îndepărtate de pe vestimentație. De asemenea, după fiecare plimbare trebuie de examinat atent corpul, pentru a ne asigura că nu avem sub piele acești paraziți.

”Dacă vedem căpușa sub piele, o extragem imediat. Cu cât mai mult stă, cu atât este mai mare riscul de a ne infecta. Cu ajutorul unei pensete, apucam căpușa mai aproape de căpșor și, printr-o mișcare delicată, o scoatem. Nu trebuie de răsucit căpușa, de strivit cu unghiile, de a aplica uleiuri peste mușcătură. După extragere, prelucrăm locul cu soluție alcoolică de 70 procente și monitorizăm starea de sănătage în decurs de o lună. Dacă nu reușim scoaterea căpușei, solicităm ajutorul medicului”, a explicat Victoria Slivinschi.

Detalii aflați din interviul cu Victoria Slivinschi.

Autor: Maria Dimineț

 

 

 

   .

Fluxul de știri
0