Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Europenii, într-un gând cu Voronin: Acordul cu UE trebuie revizuit - Când se va întâmpla

© Sputnik / OsmatescoVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Abonare
La 5 ani după semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, țara noastră ar putea renegocia unele puncte din acord, în mod special, cele care se referă la liberul schimb de mărfuri.
Europenii, într-un gând cu Voronin: Acordul cu UE trebuie revizuit - Când se va întâmpla

În contextul împlinirii a 10 ani de la înființarea Parteneriatului Estic, unele state europene care au stat la baza fondării acestui aranjament regional propun revizuirea și completarea Acordurilor de Asociere cu UE, semnate de statele din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova. Acest punct de vedere este susținut și a fost exprimat și de ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz.

În cadrul emisiunii "POLIGRAF", realizată în studioul radio Sputnik Moldova, fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat că ar exista peste 40 de puncte din Acord ce ar trebui renegociate.

"Am depistat 48 de puncte care nu sunt favorabile pentru Moldova. Din discuțiile purtate de PCRM cu persoanele responsabile din partea Uniunii Europene, noi am concluzionat că europenii sunt gata să se așeze la discuții în privința a 43 de puncte. Guvernul nu a mișcat niciun pai din loc ca să intre în relație prin Ministerul de Externe cu UE și să clarifice situația în privința acestor prevederi care nu sunt convenabile pentru Republica Moldova", a declarat Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin a menționat că efortul depus până în 2009 în procesul de negociere a unor acorduri cu UE care să convină interesului național al Republicii Moldova nu a fost apreciat de cei care în 2016 au semnat acordul de liber schimb. Acordul de Asociere cu UE a fost semnat în grabă și nu s-a ținut cont de interesele țării noastre.

Despre faptul că Acordul de Asociere cu UE trebuie renegociat a vorbit în repetate rânduri și actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0