Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De necrezut: Vezi ce le-au făcut polițiștii la aproape 900 de șoferi

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Sârbu
Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Național de Patrulare nu cruță pe nimeni la aplicarea legislației contravenționale și penale pentru șoferii băuți la volan. În primele trei luni ale anului 2019, agenții de patrulare au depistat 871 de conducători auto care au condus vehiculul în stare de ebrietate. Iată cum i-au pedepsit.
De necrezut: Vezi ce le-au făcut polițiștii la aproape 900 de șoferi

În cadrul emisiunii "Logica Puterii" din studioul radio Sputnik Moldova, șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, a prezentat statisticile pentru primele trei luni ale anului 2019 privind conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

Astfel, de la intrarea în vigoare a legislației antialcool au fost depistați aproximativ 900 de șoferi care au condus vehiculul în stare de ebrietate. Cifrele sunt îngrijorătoare, dar mai mici cu 20 la sută comparativ cu anul precedent.

"Din toate cazurile depistate, doar în 16 dintre acestea au fost inițiate cauze penale și doar 155 de șoferi au fost sancționați conform prevederilor Codului Contravențional. Asta înseamnă că din 100 de procente din șoferii care conduc în stare de ebrietate, raportul este de 80 la sută a celor care sunt pedepsiți penal și doar 18% răspund contravențional pentru faptele săvârșite", a subliniat Veaceslav Sârbu.

Săptămâna trecută câțiva șoferi prinși băuți la volan au început să frecventeze cursuri de reabilitare organizate de Inspectoratul Național de Probațiune în vederea redobândirii permisului de conducere.

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan rămân fără permis de conducere. Șoferii cărora li se retrage permisul de conducere li se permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia sunt obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire antialcool, care este de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0