Aurel Ciocoi a declarat că Moldova are nevoie în prezent de o politică externă echilibrată, asta însemnând relații bune atât cu vestul, cât și cu estul.
„Este nevioie de o politică externă echilibrată, ori un stat mic, slab economic, foarte slab din punct de vedere politic, nu are o altă soluție decât a încerca să manevreze între acești mari curenți politico-economici de pe continental euroasiatic. Moldova nu este un subiect al relațiilor internaționale, dar este obiect al acestor relații, nu noi decidem, pentru noi alții decid,” a mai spus Aureliu Ciocoi
Referindu-se la Concepția politicii externe a Moldovei, fostul ambasador a spus că acest document este unul depășit în timp pentru că el a fost adoptat încă în anul 1995.
„Suntem în anul 2019 și observăm cât de dinamic se schimbă lucrurile în regiune. Consider că diplomația noastră nu are o orientare stabilă. Este necesar de elaborat o nouă concepție adaptată la noile realități și la sfidările la adresa securității statului Republica Moldova. Politica externă este reflecția politicii interne a statului”, a mai declarat Coicoi
Un alt aspect nu mai puțin important este și promovarea intereselor economice de către actualul corp diplomatic al Republicii Moldova. Serviciul diplomatic al Moldovei practic n-a suferit modificări, fiind în continuare concentrat prioritar pe aspectele politice și de securitate și mai puțin pe aspectele economice.
Aureliu Ciocoi consideră că nu există posibilități de a promova interesele economice ale Moldovei peste hotare fără a avea criterii minime necesare pentru atragerea investițiilor străine pe intern.
Autor:Eduard Maciac