Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consilier prezidențial: Moldova nu trebuie să se certe nici cu estul, nici cu vestul

© Sputnik / OsmatescoAureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul prezidențial pe probleme de politică externă al Președintelui Moldovei, Aureliu Ciocoi, a spus în studioul radio Sputnik Moldova, care ar trebui să fie politica externă a Moldovei într-un context regional și global și de ce un document strategic cum este Concepţia politicii externe a Republicii Moldova, nu a fost actualizat.
Consilier prezidențial: Moldova nu trebuie să se certe nici cu estul, nici cu vestul

Aurel Ciocoi a declarat că Moldova are nevoie în prezent de o politică externă echilibrată, asta însemnând relații bune atât cu vestul, cât și cu estul.

„Este nevioie de o politică externă echilibrată, ori un stat mic, slab economic, foarte slab din punct de vedere politic, nu are o altă soluție decât a încerca să manevreze între acești mari curenți politico-economici de pe continental euroasiatic. Moldova nu este un subiect al relațiilor internaționale, dar este obiect al acestor relații, nu noi decidem, pentru noi alții decid,” a mai spus Aureliu Ciocoi

Referindu-se la Concepția  politicii  externe a Moldovei, fostul ambasador a spus că acest document este unul depășit în timp pentru că el a fost adoptat încă în anul 1995.

„Suntem în anul 2019 și observăm cât de dinamic se schimbă lucrurile în regiune. Consider că diplomația noastră  nu are o orientare stabilă. Este necesar de elaborat o nouă concepție adaptată la noile realități și  la sfidările la adresa securității statului Republica Moldova. Politica externă este reflecția politicii interne a statului”, a mai declarat Coicoi

Un alt aspect nu mai puțin important este și promovarea intereselor economice de către actualul corp diplomatic al Republicii Moldova. Serviciul diplomatic al Moldovei practic n-a suferit modificări, fiind în continuare concentrat prioritar pe aspectele politice și de securitate și mai puțin pe aspectele economice.

Aureliu Ciocoi consideră că nu există posibilități de a promova interesele economice ale Moldovei peste hotare fără a avea criterii minime necesare pentru atragerea investițiilor străine pe intern.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0