Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vremea și-a ieșit din minți: Fenomene extreme în toată Europa – ce se întâmplă în Moldova

© AFP 2024 / YURI KADOBNOVДождь
Дождь - Sputnik Moldova
Abonare
Deși suntem deja în luna mai, mai multe regiuni din Europa se confruntă cu fenomene meteo neobișnuite pentru acest interval.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Mai multe regiuni europene sunt devastate zilele acestea de fenomene meteo extreme. A nins abundent în insula mediteraneană Corsica, inundațiile au făcut ravagii în mai multe regiuni ale Italiei, vijelie, grindina și ninsoarea s-au abătut pete Croația.

Vreme deloc primăvăratică în insula Corsica din Marea Mediterană, unde temperaturile au ajuns ieri la limita înghețului, iar ninsoarea puternică a ținut ore bune. Pe drumuri s-a așezat un strat consistent de zăpadă. Pe alocuri, troienele au atins și 40 de centimetri. Trecătoarea Vizzavona a fost închisă circulației rutiere.

Croația a fost lovită de vijelii: vântul puternic, grindina și zăpada au doborât copaci, localnicii înalță diguri pentru a face față inundațiilor. Din cauza ploilor torențiale, au ieșit din matcă râurile în Bosnia și Herțegovina.

Furtunile și ploile torențiale au lovit mai multe regiuni ale Italiei. Autorităţile au interzis traficul pe anumite poduri şi drumuri care riscau să fie înghiţite de ape. Problemele ar putea continua deoarece mai multe regiuni din centrul Italiei sunt în continuare sub avertizări de ploi şi vânt puternic.

Жара - Sputnik Moldova
Fenomene extreme în Europa: Cum va fi vremea în Moldova

Între timp, în Peninsula Iberică s-a înregistrat un val neobișnuit de căldură pentru această perioadă a anului. Mercurul din termometre a trecut de 30 de grade Celsius.

Intemperia a lovit și mai multe regiuni din Rusia. Astfel, în ținutul Altai, după temperaturi de aproape 30 de grade Celsius în weekendul trecut, s-a răcit puternic și a nins. Regiunea se va afla, până pe 17 mai, sub influența unor mase de aer arctic.

La Moscova a plouat torențial. În 24 de ore, a căzut o treime din norma lunară de precipitații. Ploi extrem de puternice au fost înregistrate și în alte regiuni ale țării. În Republica Daghestan, grindina care a căzut a fost atât de intensă și de asemenea dimensiuni încât a rupt crengile copacilor și a acoperit drumurile, formând troiene de gheață.

Vreme rea și în România. Meteorologii din țara vecină au emis o avertizare meteo de ploi torențiale, vijelii şi grindină în cea mai mare parte a țării. Aceasta va fi valabilă de astăzi și până duminică.

Și Serviciul Hidrometeorologic din Moldova a anunțat pentru astăzi ploi în cea mai mare parte a țării. În weekend, precipitațiile vor cuprinde toată țara și vor fi însoțite de descărcări electrice.

© Photo : SHSPrognoza meteo pentru următoarele zile
Vremea și-a ieșit din minți: Fenomene extreme în toată Europa – ce se întâmplă în Moldova - Sputnik Moldova
Prognoza meteo pentru următoarele zile
Fluxul de știri
0