Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: În lumea modernă, piața liberă este un mit

© Sputnik / Александр Мельников / Accesați arhiva multimediaAfaceri, expoziție internațională de armament
Afaceri, expoziție internațională de armament - Sputnik Moldova
Abonare
Bogdan Bezpalko, membru al Consiliului pentru relații interetnice pe lângă președintele Rusiei, a explicat pentru Sputnik de ce SUA îi interzic Europei să-și dezvolte propriul armament.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. SUA amenință Uniunea Europeană cu impunerea sancțiunilor economice și politice în cazul în care aceasta nu va renunța la dezvoltarea propriului armament. Acest pas este argumentat printr-o eventuală amenințare pentru cooperarea militară în cadrul NATO.

„În principiu, nu este clar cum îi poate fi interzisă dezvoltarea armelor unui stat suveran precum Franța, Germania”, a menționat Bezpalko.

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Incredibil: Ideile unui american care ar putea răsturna sistemul economic global

Expertul a subliniat totodată faptul că Uniunea Europeană este o mare comunitate economică, iar producerea și comercializarea armelor este unul dintre cele mai avantajoase capitole ale exportului în toată lumea.

Probabil că un astfel de pas din partea SUA este condiționat de frica unei concurențe din partea producătorilor de arme europeni și constituie o încercare a SUA de a-și edifica propria bunăstare pe seama celorlalți.

„De ce sunt impuse aceste interdicții? Pentru a-i obliga pe europeni să cumpere armament de la SUA, dar și pentru ca Europa să nu devină un concurent al americanilor pe piețe, de exemplu, ale Indiei sau ale altor țări”, a spus Bezpalko.

Potrivit expertului, anterior SUA se dădeau foarte eficient drept „templu al libertății” în care sunt realizate principiile pieței libere, însă devine tot mai clar că, în momentul de față, acest lucru nu mai este decât un mit.

Fluxul de știri
0