Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultura în Moldova: Cum să obții milioane de lei de la stat pentru dezvoltare

CC0 / Pixabay / Unsplash / Teren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Agricultorii din Moldova pot obține milioane de lei de la stat pentru dezvoltarea afacerii. Banii sunt alocați din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Investițiile în agricultură, de la începutul acestui an, se cifrează la 550 de milioane de lei. Acest lucru a dus la crearea a 239 de locuri noi de muncă și a 286 de locuri de muncă sezoniere. Statul oferă suport financiar agricultorilor prin Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care în acest an constituie circa 900 de milioane de lei.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), instituția responsabilă de gestionarea fondului, a acceptat pentru plată dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 milioane de lei. Agenția a recepționat până în prezent 887 de cereri de sprijin financiar, cu aproape 10 la sută mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut.

Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Societate
Agricultorii din Moldova ar putea primi până la 5 milioane de lei de la stat

Cele mai multe cereri de subvenționare sunt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol. Până la mijlocul lunii mai, AIPA a autorizat spre plată 272 de dosare, în valoare totală de circa 28 de milioane de lei, pentru achiziția a 790 de unități de tehnică și utilaj agricol performant.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenționarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare. Până în prezent, s-a reușit autorizarea spre plată a 31 de dosare din totalul de 79 de cereri depuse. În acest sens, circa 20 de milioane de lei au fost oferiți pentru crearea și modernizarea a 73 de unități de procesare a producției agricole.

În top mai sunt și subvențiile pentru înființarea, modernizarea plantațiilor multianuale și defrișarea celor neproductive. AIPA a autorizat spre plată 81 de dosare din cele 180 de cereri de solicitare a sprijinului financiar. Valoarea subvențiilor autorizate constituie 7,6 milioane de lei.

Totodată, anual, cinci la sută din valoarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, ceea ce constituie circa 45 de milioane de lei, sunt direcționate pentru acordarea subvențiilor în avans pentru tineri și femeilor fermier care se lansează pentru prima dată în proiecte start-up. În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanți și-au inițiat afaceri, cu un plan de investiții de peste 18  milioane de lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă.

Contribuția statului pentru dezvoltarea celor 21 de proiecte start-up urmează a fi de peste 12 milioane de lei.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în anul 2018, AIPA a recepționat 7417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4411 de producători agricoli unici, în valoare totală ce a depășit un miliard de lei. Urmare a subvențiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial în mărime de cca 6 miliarde de lei, cu peste 15 la sută mai mult față de investițiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investițiile efectuate au generat crearea a 4635 de locuri noi de muncă.

De asemenea, în anul 2018, au fost depuse 66 de proiecte de finanțare a afacerilor agricole noi, dintre care 50 de proiecte au fost declarate eligibile pentru finanțare în sumă de 26,2 milioane lei.

Fluxul de știri
0