Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: 21 iunie - termenul limită pentru politicienii moldoveni

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, a estimat care este termenul limită când urmează să fie determinată soarta actualului Parlament de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Au trecut aproape trei luni de la alegerile parlamentare, de două luni se tot tărăgănează ședința de constituire a organului legislativ, însă deocamdată nu este deloc clar care va fi soarta de mai departe a acestuia.

Opiniile experților și politicienilor cu privire la soarta Parlamentului sunt împărțite. Președintele țării prognozează, cu o probabilitate de 90%, alegeri anticipate.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Ne putem aștepta oare la o alianță între PDM și ACUM

Liderii blocului ACUM – Maia Sandu și Andrei Năstase – insistă pe idea formării unui guvern minoritar.

Ce este un guvern minoritar? Un Cabinet de Miniștri format fără majoritatea parlamentară și care, respectiv, nu dispune de o susținere garantată din partea deputaților. Potrivit directorului Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, această construcție este destul de instabilă.

„De fiecare dată vor fi necesare negocieri pentru orice proiect de lege; procesul legislativ va fi foarte anevoios. Am avut un astfel de Guvern la începutul anului 2015. A funcționat circa trei luni, pentru că mereu trebuiau făcute concesii. În politică este imposibil să propui să fie votate niște proiecte străine, așa pur și simplu”, a spus politologul.

Juc consideră că de această dată șansele de formare a unui guvern minoritar nu sunt prea mari. Cu atât mai mult cu cât Partidul Socialiștilor a declarat clar că nu este pregătit pentru un astfel de pas. Totul indică asupra alegerilor anticipate. În situația creată, această variantă pare a fi cea mai reală.

„Până pe 9 iunie trebuie să fie creat Guvernul, sau, până pe 21 iunie, Parlamentul să devină funcțional. Adică, pe 21 iunie va fi clar: ori avem Guvern, ori vor urma alegerile parlamentare anticipate”, a adăugat expertul.

Miercuri, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune că probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este de 90 la sută. Șeful statului a adăugat că, pentru reluarea negocierilor privind crearea majorității parlamentare PSRM – ACUM, este necesară o agendă de lucru comună pe care deocamdată nu o are nici una dintre cele două formațiuni politice.

Fluxul de știri
0