Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru șoferii prinși băuți la volan: Ar putea fi și mai rău decât lucru la morgă – Video

© Sputnik / OsmatescoAndrei Iavorschi
Andrei Iavorschi - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Andrei Iavorschi, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre implementarea programului de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan.
Pentru șoferii prinși băuți la volan: Poate fi și mai rău decât lucru la morgă – Video

Funcționarul a spus că  scopul programului este resocializarea acestor persoane și lupta cu recidiva. Efectele aplicării acestui program se vor resimți în 26-36 de luni. Programul durează până la trei luni și prevede 12 sesiuni. Trei sunt individuale, iar nouă - de grup, printre care o vizită la spital, unde vor acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere. În prezent, 24 de persoane participă la program.

Andrei Iavorschi a mai declarat că aplicarea programului de reeducare a şoferilor, inclusiv prin vizitele la morgă nu ar fi unul dur sau punitiv pentru Moldova comparativ cu alte state.

„Nu aș spune că acest program este unul mai dur comparativ cu unele state comunitare. Spre exemplu, în Germania persoana căreia i s-a retras permisul de conducere, după ce a fost depistată în stare de ebrietate, pe lângă faptul că este privat de dreptul de a conduce un mijloc de transport, este supusă unei abstinențe la consumul de alcool și droguri pe o perioadă de jumătate de an. Adică în timpul liber nu are dreptul să consume alcool. Ba mai mult, consilierul de probațiune poate să-l cheme inopinat la centrul medical pentru prelevarea probelor biologice pentru a-i demonstra dacă a consumat sau nu alcool”, a mai  declarat Andrei Iavorschi.

Programul de reabilitare a şoferilor prinşi băuţi la volan este parte a pachetului de legi antialcool, aprobat anul trecut de Guvern. Până la implementarea și după aplicarea acestui program,aproximativ 4700 de subiecți au căzut sub monitorizarea din partea Inspectoratului Naţional de Probaţiune.

Publika TV a difuzat și un reportaj video cu șase bărbați care au mers la Centrul de Medicină Legală de pe strada Korolenko din Capitală, acolo nde au spălat cadavre și au asistat la autopsie.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0