Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ostalep, despre temele ce ar trebui discutate la întâlnirea Dodon – Zelenski

© Sputnik / OsmatescoValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unui interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, a vorbit despre subiectele pe care ar trebui să le discute președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski, la o primă întâlnire, care ar putea avea loc în timpul apropiat.
Ostalep, despre temele ce ar trebui discutate la întâlnirea Dodon – Zelenski

Valeriu Ostalep și-a exprimat dorința ca președintele Republicii Moldova și conducerea țării să aibă un dialog intens cu țările vecine, precum Ucraina și România. Potrivit lui, discuția cu aceste state este o necesitate pentru un stat mic precum Republica Moldova. Astfel, Ostalep spune că o eventuală întâlnire între Dodon și Zelenski este indispensabilă pentru rezolvarea problemelor care s-au acumulat.

"Din punctul meu de vedere, din diferite considerente prostești, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a închis singur într-o capcană de clișee, motiv pentru care multe discuții nu au avut loc. Îmi doresc această întâlnire și nu văd o problemă de ce nu s-ar putea desfășura", a subliniat Ostalep.

Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a accentuat că o eventuală întâlnire între Dodon și Zelenski trebuie să se bazeze pe discuțiile cu privire la soluționarea problemelor în relațiile bilaterale dintre Republica Moldova-Ucraina și mai puțin pe viziuni de orientare externă.

"Problemele care există în mod practic și care trebuie discutate sunt drumurile, controlul granițelor, electricitatea, problema râului Nistru, care este una de securitate națională și regională. Subiectele privind orientarea externă nu trebuie atinse deloc. În prezent, ele nu au nici o relevanță pentru cetățenii acestor două state", a opinat Ostalep.

Pe 14 mai, președintele Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski. În cadrul discuției, oficialii de stat au convenit asupra organizării unei întrevederi bilaterale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0