Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea rămâne fără șoferi: Câți au rămas fără permise doar în trei luni

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Sârbu
Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova, în scurt timp, ar putea rămâne fără șoferi. Doar în primul trimestru al anului 2019 au fost depistați 871 de șoferi care au condus vehiculul în stare de ebrietate.
Moldova ar putea rămâne fără șoferi: Câți au rămas fără permise doar în trei luni

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, a prezentat statisticile pentru primele trei luni ale anului 2019 privind conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate.

În comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, se observă o descreștere cu circa 20 la sută a cazurilor de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate. Au fost depistați 871 de șoferi care au condus vehiculul în stare de ebrietate, cu 244 de șoferi mai puțini decât în 2018.

"Din toate cazurile depistate, doar în 16 dintre acestea au fost inițiate cauze penale și doar 155 de șoferi au fost sancționați conform prevederilor Codului Contravențional", a subliniat Veaceslav Sârbu.

Astfel, din 100 de procente din conducătorii care conduc în stare de ebrietate, raportul este de 80 la sută a celor care sunt pedepsiți penal și doar 18% răspund contravențional pentru faptele săvârșite.

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sunt prinși băuți la volan rămân fără permis de conducere. Șoferii cărora li se anulează permisul de conducere li se permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia sunt obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întâmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.

Totodată, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate poate fi ridicată și transportată la parcarea specială. Tarifele de transportare sunt de 250 de lei, plus 50 de lei ora de parcare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0