Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agenții economici au pus la treabă una dintre cele mai importante instituții din stat

© Pixabay / rawpixelОфис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Agenții economici au depus la ANSC, în primele patru luni, aproape 300 de contestații legate de procedura de achiziție.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Numărul contestațiilor depuse la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) în primele patru luni ale anului 2019 denotă o creștere cu peste 45 la sută față de perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor prezentate de ANSC, dacă în primele patru luni ale anului trecut au fost depuse 202 contestații, atunci în aceeași perioadă a acestui an au fost depuse 293 de contestații.

”Creșterea constantă a numărului contestațiilor depuse la ANSC denotă accesibilitatea instrumentului de contestare pentru participanții la procedurile de achiziție publică și, nu în ultimul rând, nivelul sporit de încredere în soluționarea justă, rapidă și imparțială a contestațiilor depuse, fapt confirmat și de sondajele de opinii efectuate de către unele ONG-uri”, potrivit unui comunicat emis de ANSC.

O creștere de asemenea semnificativă, cu circa 47 la sută, se observă și la numărul deciziilor emise de către cei 7 consilieri pe marginea contestațiilor examinate. În primele 4 luni ale anului în curs, aceștia au emis un număr de 224 de decizii, comparativ cu 152, în aceiași perioadă a anului trecut.

Cele mai frecvente aspecte reclamate de către operatorii economici în contestațiile formulate la rezultatul procedurilor de achiziție sunt respingerea ofertei contestatorului ca neconformă sau inacceptabilă; acceptarea de către autoritatea contractantă a ofertelor altor participanţi neconforme sau inacceptabile;  modul de punctare/evaluare a ofertei contestatorului de către autoritatea contractantă; neinformarea de către autoritatea contractantă, sau informarea necorespunzătoare a ofertanților privind rezultatele aplicării procedurii de atribuire.

Agenții economici au contestat cel mai des cerinţele restrictive cu privire la experienţa similară, criteriile de calificare, aspectele tehnice; menţionarea în cadrul documentaţiei de atribuire a unor denumiri de tehnologii, produse, mărci, producători, în general fără a se utiliza sintagma „sau echivalent”; neglijarea din partea autorităților contractante a obligației de a aduce clarificări asupra documentației de atribuire.

Anatolie Zagorodnâi  - Sputnik Moldova
Politică
Anatolie Zagorodnîi, numit de Parlament șef la Agenția pentru Soluționarea Contestațiilor

Din luna februarie, ANSC este condusă de fostul deputat Anatolie Zagorodnîi. Candidatura lui Anatolie Zagorodnîi la funcția de Director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor a fost selectată de Comisia economie, buget și finanțe în urma unui concurs public.

Agenția dispune de independenţă organizaţională, funcţională, operaţională şi financiară și nu se subordonează niciunei alte autorități sau instituții publice, având obligația de a apăra drepturile și interesele legitime ale tuturor părților implicate în contestaţiile trimise spre soluționare fără nicio privilegiere sau discriminare.

Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor este apolitică, nu sprijină și nu acordă asistență niciunui partid politic și își exercită competențele cu respectarea principiilor independenței și stabilității în funcție a consilierilor de soluționare a contestațiilor, a principiilor transparenței și imparțialității în luarea deciziilor.

Agenția are în componența sa șapte consilieri pentru soluționarea contestaţiilor, inclusiv directorul general și directorul general adjunct, care au statut de persoane cu funcții de demnitate publică care examinează contestațiile prin intermediul completelor de soluționare a contestațiilor formate din 3 membri.

Consilierii sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților prezenți, la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, selectarea acestora fiind pe baza aptitudinilor profesionale, în rezultatul concursului deschis, imparțial și transparent, organizat de Comisia economie, buget și finanțe.

Fluxul de știri
0