Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum te simți când vezi o reclamă: Un ratat sau un obiect - Iată cum trebuie să acționezi

© Photo : V/O AvtoexportРеклама советского автомобиля ГАЗ-24 "Волга"
Реклама советского автомобиля ГАЗ-24 Волга - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai frecvent, publicitatea sexistă prezintă femeia ca un obiect, iar bărbatul – ca un ratat. Aceste imagini nu sunt normale, deoarece umilesc și discriminează. Mai mult decât atât, depășesc limitele moralității și bunului simț. Cum trebuie să acționăm atunci când publicitatea ne umilește? La această întrebarea a răspuns, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Elena Rațoi, ofițeră de programe UN Women Moldova.

În 2018, la doar doi ani după aprobarea legii care interzice publicitatea sexistă, o fabrică de covoare renumită din țară a șocat cu o reclamă vulgară și amorală.

Stradă, oameni - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Momente de groază pentru trecători: Urmările căderii unui panou publicitar - Video

Imaginea de pe panoul publicitar sugera actul sexual dintre un bărbat și o femeie, chiar dacă în imagine apăreau doar picioarele. Iar sloganul suna în felul următor: calitatea contează! Multe femei s-au simțit umilite atunci, iar publicitatea a ajuns în vizorul Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării.

Întreprinderea a fost sancționată și a retras panoul publicitar, desi pe rețelele de socializare imaginea a putut fi văzută încă multă vreme.

Așadar, ce trebuie să facem dacă publicitatea umilește și ne discriminează? Elena Rațoi, ofițeră de programe UN Women Moldova ne explică cum trebuie să acționăm în această situație:

„Daca este un panou publicitar, atunci neapărat facem poză și notăm adresa unde am văzut panoul. Dacă este o reclamă la TV, atunci reținem numele instituției media, numele companiei care promovează produsul sau serviciul, timpul difuzării. Apoi depunem o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. În plângere indicăm toate aceste detalii și explicăm de ce suntem afectați de publicitate. Consiliul va analiza plângerea și dacă va constata că reclama este sexistă, va cere companiei să o retragă din spațiul public și va expedia plângerea în judecată”.

Mai multe detalii aflați din materialul video atașat, la minutul 22.00.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0