Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună pentru cetățenii Moldovei din Italia - CNAS a semnat un protocol de colaborare

© Photo : Facebook / Avram FitiuLa muncile câmpului, în Italia
La muncile câmpului, în Italia - Sputnik Moldova
Abonare
Persoana care doreşte să obţină o pensie italiană trebuie să aibă paşaport moldovenesc şi codul fiscal italian (Codice Fiscale) precum şi să deschidă un cont bancar (în euro) la una dintre băncile din Moldova.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. În cadrul unei vizite de lucru la Roma, directorul general al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, a semnat Protocolul de colaborare între Casa Naţională de Asigurări Sociale, Patronatul ACLI şi Parteneriatul pentru Asistenţa Teritorială şi Activitate de Consultanţă privind legislaţia Internaţională pentru informarea cetăţenilor moldoveni care au activat în Republica Moldova şi Republica Italiană asupra dreptului la pensie şi altor prestaţii de asigurări sociale, precum şi asupra modalităţii obţinerii acesteia.

Euro - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii din Franţa: Cele mai căutate ocupaţii - Sectoarele cu cele mai multe oferte

Valentina Buliga s-a întâlnit cu Pasquale Tridico, şef al Institutului Naţional de Asigurări Sociale al Italiei. În cadrul discuţiilor bilaterale, directorul general al CNAS a menţionat că semnarea Protocolului de colaborare va apropia semnarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Italiană.

Reamintim că în prezent între Republica Moldova şi Republica Italiană nu există un acord bilateral în domeniul securităţii sociale, care ar prevedea garanţii sociale pentru cetăţenii celor două state. Cu toate acestea moldovenii care au lucrat legal în Italia pot beneficia de pensie din partea statului italian prin intermediul Patronatului ACLI.

În legislaţia Republicii Italiană este prevăzut ca cetăţenii altor state, care au atins vârsta de pensionare şi s-au întors să locuiască permanent în ţara de origine, inclusiv în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă, vechime în muncă, de dizabilitate şi pensie de urmaş. Astfel, prin intermediul Patronatului ACLI, reprezentanţa în Republica Moldova, au fost stabilite pensiile pentru circa 800 persoane. Cererile cu privire la pensiile solicitate sunt examinate de Institutul Naţional de Asigurări Sociale din Republica Italiană (INPS). Dintre pensiile stabilite cuantumul minim constituie 17 euro, iar cel mai mare - 500 de euro.

În prezent în Republica Italiană legal, cu permis de şedere, sunt oficial înregistraţi 140 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0