Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tragedia aviatică din Moscova: Detalii cutremurătoare de la un pasager care s-a salvat

© Photo : Следственный комитет РФ / Accesați arhiva multimediaTregedia aviatică - Aeroportul Șeremetievo
Tregedia aviatică - Aeroportul Șeremetievo - Sputnik Moldova
Abonare
Un pasager al avionului Aeroflot Flight SU1492, care este considerat ultima persoana care a scapat din avionul înghiţit în flăcări, dezvăluie că aeronava s-a transformat într-o capcană a morţii în câteva secunde, lăsând putine şanse de supravietuire pentru cei din spate.

CHIȘINĂU, 11 mai - Sputnik. Oleg Molchanov este unul dintre cei 37 de supraviețuitori ai accidentului aviatic de la aeroportul din Sheremetievo din Moscova, care a avut loc duminică şi în care şi-au pierdut viaţa 41 de oameni. De asemenea, este unul dintre puținii pasageri care au acceptat să povestească presei despre experiența lui groaznică.

Oleg este un tânăr de 35 de ani din Murmansk, care se întorcea acasă din vacanță. El a declarat pentru ziarul Moskovski Komsomolets că avionul a fost lovit de fulger, ceea ce a forțat pilotul să efectueze o aterizare de urgență.

„Majoritatea pasagerilor au rămas pe locurile lor, așa cum am făcut eu şi soția mea. Avionul ardea ca o ceașcă de plastic. Fereastra din rândul meu s-a topit în câteva secunde. Imediat după ce avionul s-a oprit, am împins-o pe soția mea spre ieșire. Ea a fost printre primele persoane care au coborât pe toboganul de evacuare”, a povestit Oleg, citat de RT.

Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei privind cauzele dezastrului, incendiul a fost cauzat de scurgerea de combustibil după ce aeronava a atins pista de aterizare. Apoi avionul a luat foc din cauza motoarelor defectate. Molchanov spune că este posibil ca fumul și confuzia creată să-i fi determinat pe unii pasageri să meargă spre spatele avionului, şi nu în față, chiar dacă din cauza focului era imposibil să se salveze în spate.

„Era fum și foc în secțiunea din coadă. Cel mai probabil, toboganele din spate nu s-au deschis, dar se poate ca pasagerii din spate să se fi îndreptat instinctiv spre coadă”, a spus el.

„Dar, chiar dacă toboganele s-au desfășurat, mă îndoiesc că ar fi avut vreo șansă să supraviețuiască, pentru că, în momentul în care avionul s-a oprit, spatele era deja învăluit în fum negru. Era un foc infernal acolo”, a adăugat supravieţuitorul.

Molchanov a mai povestit că a trebuit să se târască spre ieșire pentru a evita leșinul din cauza fumului toxic. Odată ajuns la ușă, el a rămas să ajute un însoțitor de bord care le arăta celorlalţi pasageri cum să ajungă la toboganul de evacuare.

„Am ajutat trei oameni să iasă, doi bărbați și o femeie. După ce l-am târât afară pe cel de-al treilea, Serghei, flăcările s-au intensificat și era clar că a rămâne acolo era periculos”, a spus el, adăugând că, după câte se pare, a fost ultima persoană care a părăsit aeronava în viață.

Oleg a mai spus că nu crede că echipajele de salvare au sosit cu întârziere la aeroport, aşa cum se vehiculează pentru a se explica motivul pentru care atât de mulți oameni au murit în accident.

De asemenea, a dezminţit și un alt zvon potrivit căruia pasagerii de la clasa I ar fi încercat să-și salveze bagajele și i-ar fi împiedicat pe pasagerii mai puţin bogaţi din spatele avionului să ajungă la ieșire la timp.

Fluxul de știri
0