Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul premierului în exercițiu Pavel Filip de Ziua Europei

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Filip
Pavel Filip  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul în exercițiu Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la recepţia organizată de către Delegaţia UE în Republica Moldova cu ocazia Zilei Europei, anunță astăzi serviciul de presă al Guvernul.

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik.  Premierul a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care susțin și promovează valorile europene, precum: pacea, libertatea, democrația și statul de drept.

„Îmi pare bine că am realizat cu toții că Uniunea Europeană nu este geopolitică și nu este o idee politică pe care au crescut si au murit partide în Republica Moldova. UE este despre un model de dezvoltare a țărilor. Și apropierea noastră de Uniunea Europeană depinde de noi. Ea nu trebuie făcută declarativ. Apropierea adevărată de UE se face prin implementarea reformelor”, a accentuat Pavel Filip.

Totodată, premierul a menționat că, în acest an, Ziua Europei are o importanță deosebită pentru țara noastră datorită celor trei aniversări pe care le marcăm. Se împlinesc 5 ani de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, Acord care a stat la baza programului de guvernare și a permis demararea mai multor reforme. Cinci ani de la liberalizarea regimului de vize cu UE și 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic. Acest cadru politic oferă celor 6 state - membre posibilitatea de a se apropia mai mult de UE.

Акция Бессмертный полк в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Ziua Victoriei și Ziua Europei: De ce acestea sunt sărbătorite concomitent în Moldova

Prim-ministrul a mulțumit Uniunii Europene pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în demersul său european, inclusiv în momentele complicate pentru țara noastră.

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a remarcat rezultatele tangibile înregistrate de Republica Moldova urmare a intensificării schimburilor comerciale și a creșterii investițiilor, a modernizării economiei și a instituțiilor statului, precum și a implementării proiectelor de infrastructură. Oficialul european a menționat că Uniunea Europeană a fost și rămâne un vecin apropiat și un partener deschis și onest al Republicii Moldova.

Amintim că, în dimineața zilei de astăzi, premierul Pavel Filip și președintele țării, Igor Dodon, au participat la ceremonia consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuți pentru Patrie, care a avut loc la Complexul Memorial „Eternitate". Acolo premierul Pavel Filip nu a făcut declarații pentru presă. 

Fluxul de știri
0