Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: 9 Mai – Ziua Europei, o sărbătoare care încă nu s-a afirmat în Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Corneliu Ciurea a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre modul în care este percepută în societatea moldovenească ziua de 9 mai drept Ziua Europei.
Expert: 9 Mai – Ziua Europei, o sărbătoare care încă nu s-a afirmat în Moldova

Ciurea a declarat că pe 9 mai noi sărbătorim remanența unei lumi vechi care nu mai există, dar care este foarte importantă pentru o bună parte a societății. Această zi este asociată și cu amintirea acelei lumi, a fostei Uniuni Sovietice și a victoriei în războiul cu Germania nazistă.

„O bună parte a societății moldovenești înțelege Ziua Victoriei ca o nostalgie pentru o grandoare pierdută, pentru o măreție apusă. Această zi este încă în sângele foarte multor cetățeni din Moldova. Există în rândul acestor cetățeni o oarecare desolidarizare cu statul nostru care trebuie tolerată, o detașare simbolică, dar ea poate fi și stimulatorie pentru stat”, a spus Ciurea.

Corneliu Ciurea s-a referit și la acea parte a societății care consemnează de 9 mai și Ziua Europei, o sărbătoare care nu are rădăcini foarte adânci la noi.

„Ziua Europei, în schimb, este o sărbătoare care n-a prins încă rădăcini în societatea moldavă și nu se știe dacă va prinde. Nu există un sentiment foarte puternic și o înțelegere clară ce înseamnă această dată de 9 mai 1950, prin acea declarație a lui Schuman, pentru viitorul Republicii Moldova. Noi nu știm avem sau nu șanse clare să devenim membri ai UE. Nu știm ce parcurs are țara noastră spre UE, suntem asociați, suntem respinși sau avem șanse să fim candidați și din această cauză nu putem trăi la maximă intensitate această a doua parte a sărbătorii noastre Ziua Europei,” a mai declarat Corneliu Ciurea.

Pe 9 mai, câteva partide parlamentare au desfășurat acțiuni, la Chișinău, dedicate sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial. Delegația UE la Chișinău a anunțat că Ziua Europei va fi marcată pe 11 și 12 mai, în centrul Chișinăului, unde va fi amenajat tradiționalul Orășel European 2019.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0