Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție: Risc imens de răspândire a bolilor diareice acute

© Sputnik / OsmatescoNatalia Caterinciuc
Natalia  Caterinciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Boala diareică acută este una din cele mai comune boli infecțioase din lume. Prevalența a fost estimată de la 3 până la 5 miliarde cazuri pe an, din care de la 5 până la 10 milioane duc la deces. Acest grup de maladii prezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât prin frecvența înaltă, cât și prin manifestările clinice grave.
Atenție: Risc imens de răspândire a bolilor diareice acute

Perioada estivală este propice pentru apariția și răspândirea bolilor diareice acute. Temperaturile ridicate contribuie la dezvoltarea agenților microbieni, care se dezvoltă mult mai rapid în această perioadă și sporesc riscul răspândirii a bolilor diareice.

În cadrul emisiunii "Spuntik Matinal", șefa Direcție prevenire și control a bolilor transmisibile din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Natalia Caterinciuc, a vorbit despre cauzele principale care duc la infectare și metodele de prevenire a bolilor diareice.

Bolile diareice acute reprezintă un grup mare de boli cum ar fi febra tifoidă, dizenteria, holera, salmoneloza, rota virusul, care au un mecanism comun de transmitere și care duc la apariția simptomelor gastrointestinale.

Potrivit Nataliei Caterinciuc principale cauze care duc la infectarea cu boli diareice sunt: nerespectarea igienei personale, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice primare, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare și neaprovizionarea populaţiei, în primul rând rurale, cu apă potabilă de calitate garantată.

De asemenea, bolile diareice acute se pot transmite de la păsări, rozătoare și insecte, care de asemenea preiau microorganismele de pe diferite suprafețe murdare și pot contamina produsele alimentare.

Asigurarea populaţiei cu apă de băut şi produse alimentare de calitate, asanarea mediului înconjurător şi salubrizarea localităţilor, crearea condiţiilor adecvate de dezvoltare, educaţie, studii, muncă şi odihnă, în primul rând a copiilor, precum şi respectarea igienei personale sunt măsurile cele mai elementare pentru prevenirea apariţiei a unor boli cu cale de transmitere digestivă.

În perioada 1-31 mai, Agenția Națională de Sănătate Publică a pregătit un șir de activități dedicat prevenirii bolilor diareice acute și intoxicațiilor în masă pe întreg teritoriul țării.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0