Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aproape 300 de rachete antigrindină, lansate în trei zile pe teritoriul țării

CC0 / Pixabay / LoraPalner / Град
Град - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimele trei zile, pe teritoriul țării, au fost lansate aproape 300 de rachete antigrindină. Specialiștii susțin că astfel au fost protejate mai multe plantații și gospodării.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Pentru protejarea plantațiilor și gospodăriilor de grindina care a fost anunțată de meteorologi, structurile responsabile din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale au lansat 261 de rachete antigrindină.

Potrivit datelor prezentate de minister, până în prezent, din informaţiile disponibile pe teritoriul protejat nu au fost înregistrate căderi de grindină.

”În urma avertizărilor meteorologice, unitățile speciale Edineț, Soroca, Sângerei, Cornești, Călărași și Ceadîr-Lunga au efectuat operațiuni de influențe active și au fost prelucrate 35 de obiecte convective cu pericol de grindină”, anunță responsabilii de la minister.

Сильный град - Sputnik Moldova
Societate
Ploile cu grindină din nordul țării au adus mari prejudicii în mai multe gospodării

Conform datelor Serviciului special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice, au fost lansate 27 de rachete de tip Alazani -6, 171 de rachete de tip Loza – 2 și 63 de rachete de tip Loza – 7.

Potrivit specialiștilor, eficacitatea lucrărilor antigrindină anual constituie 85-90 la sută.

Pe teritoriul protejat al Republicii Moldova sunt amplasate peste 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină. În zona de protecție sunt incluse integral sau parțial 22 de raioane, municipiul Bălți și UTA Găgăuzia.

Pentru următoarele ore, meteorologii mențin codul galben de intensificări ale vântului. Potrivit specialiștilor, se prevăd intensificări ale vântului din direcția nord-vestică în rafale de până la 15-18 metri pe secundă.

Fluxul de știri
0