Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nu au frică de viteză și salturi periculoase: Iată câți copii practică motocrosul

© Sputnik / OsmatescoNikolai Cociu
Nikolai Cociu - Sputnik Moldova
Abonare
Motocrosul este una dintre cele mai spectaculoase, dar și cele mai periculoase probe sportive. Planarea în aer cu motocicleta pe un traseu plin de curbe și alte obstacole este ceva obișnuit pentru cei pasionați de acest sport.
Nu au frică de viteză și salturi periculoase: Iată câți copii practică motocross-ul

În Republica Moldova au fost pregătiți mulți sportivi care au urcat pe podiumurile celor mai prestigioase competiții internaționale. În prezent însă numărul sportivilor care participă cu regularitate la campionatele naționale și la competițiile internaționale de motocros s-a redus.

Potrivit organizatorului competițiilor la motocros în Republica Moldova, Nicolai Cociu, această situație s-a creat din cauza lipsei surselor financiare și nivelului de pregătire căruia trebuie să-i corespundă sportivul, întrucât pentru a învinge la aceste competiții este nevoie de antrenamente permanente și participare la competiții de anvergură.

"Finanțele contează mult. Pe parcursul activității mele m-am ciocnit cu multe obstacole financiare și am trecut prin foarte multe greutăți. Orice sportiv trebuie să participe la o cursă puternică, nu-l poți ține doar pe dealurile de la Schinoasa", a explicat Nicolai Cociu.

Nicolai Cociu a subliniat că, pentru a deveni un profesionist, sportivul trebuie să urce pe motocicletă încă din copilărie. Însă acesta trebuie să fie pregătit că, odată cu vârsta și creșterea nivelului de pregătire, vor crește și cheltuielile. Astfel, și participarea la competițiile internaționale este achitată din buzunarul sportivilor.

Cu toate acestea, în Moldova există zeci de amatori ai acestui gen de sport și părinți care își înscriu copiii la secțiile de motocros. În prezent, circa 15 copii de 6-7 ani sunt încadrați în antrenamente.

În premieră, în data de 14 aprilie, pe traseul Schinoasa din Capitală, s-a desfășurat Campionatul European la Motocros categoria Juniori. La competiție au participat peste 80 de sportivi din 14 țări.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0