Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum sunt protejați copiii aflați în situații de risc

© Sputnik / OsmatescoDumitru DAREA
Dumitru DAREA - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", consultantul principal al Direcției drepturile copilului din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, Dumitru Darea, a declarat că Republica Moldova dispune de o legislație bună privind protecția copiilor în situații de risc, însă adesea sunt întâmpinate dificultăți la implementarea acestor mecanisme în practică.
Cum sunt protejați copiii aflați în situații de risc

Copiii aflați în situații de risc sunt cei care sunt supuși violenței, copiii neglijați, copiii care practică vagabondajul, cerșitul sau prostituția, copiii lipsiți de îngrijire și supraveghere din partea părinților din cauza absenței acestora de la domiciliu din motive necunoscute, copiii care trăiesc în stradă, copiii care au fugit ori au fost alungați de acasă, copiii care au fost abandonați de părinți, copii a căror părinți au decedat și copiii care au devenit victime ale infracțiunilor.

Potrivit lui Dumitru Darea, cadrul legal oferă mai multe mecanisme la nivel teoretic care urmează a fi implementate și în practică. În dependență de situație și mecanismul de implementare este corespunzător. Republica Moldova dispune de o legislație bună privind protecția copiilor în situații de risc, însă implementarea acesteia urmează a fi revăzută.

"Dacă la capitolul teorie suntem bine, atunci în practică uneori apare situația când factorul uman de care depinde implementare metodelor, fie nu-și îndeplinește corespunzător atribuțiile, fie pur și simplu nu se cunoaște despre inovațiile legislative care intervin și urmează a fi aplicate", a explicat Darea.

Dumitru Darea a subliniat că cele mai mari probleme sunt înregistrate la capitolul prevenirea fenomenului de bullying în mediul școlar.

"În multe cazuri nici profesorii nu sunt la curent cu procedura care urmează a fi efectuată de către ei, în momentul în care, copilul a fost supus unei forme de abuz sau a agresat alți elevi", a punctat Darea.

Legea nr. 140 din 14.06.2013 privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți stabileşte procedurile de identificare, evaluare, asistenţă, referire, monitorizare şi evidenţă a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, precum şi autorităţile şi structurile responsabile de aplicarea procedurilor respective.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0