Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum să scapi de stările depresive după zilele libere: Recomandările specialiștilor

© Sputnik / Miroslav Rotarioameni
oameni - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai mulți moldoveni spun că le este greu să muncească după ce au stat mai multe zile acasă.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Revenirea la muncă din vacanță este dificilă întotdeauna. Pentru unii poate fi chiar o mare provocare. Psihologii avertizează că, după atâtea zile libere, reînceperea procesului de lucru poate provoca stări depresive.

Рабочее место - Sputnik Moldova
Societate
Date oficiale: la un loc de muncă vacant revin doi șomeri

Moldovenii recunosc că nu este uşor să îşi reintre în ritm. Prima zi de muncă pare că nu se mai termină pentru mulţi dintre ei. Aşa că majoritatea simte o stare de depresie care se manifestă prin oboseală, tristeţe, insomnie, stres sau lipsă de concentrare la activităţile de la serviciu.

”După atâtea zile libere îmi este greu să mă concentrez la muncă. Am o stare de somnolență și mi se pare că ziua nu se mai termină”, a declarat un angajat pentru Sputnik Moldova. 

Trecerea de la relaxare la activitate necesită un consum suplimentar de energie, spun specialiştii.

”Atunci când ne relaxăm și toată atenţia noastră e doar cum şi ce să facem pentru a ne simţi bine, pentru a ne odihni şi mâine ştim că mâine vom merge la serviciu, va începe activitatea, stresul, responsabilităţile, ne sperie această perspectivă. Din cauza acestei anticipări negative avem o oarecare stare de discomfort, de tristeţe, de nemulţumire, de iritabilitate”, spun psihologii.

Sunt însă şi moldoveni pentru care întoarcerea la serviciu nu este dureroasă.

”Sunt plină de energie și nu pot să stau prea multe zile fără să fac ceva. Mi se pare că pierd timpul când stau pur și simplu în casă și privesc televizorul ”, a mai declarat o tânără angajată.

Experţii au şi recomandări pentru cei care se adună cu greu după zilele libere.

”În loc să anticipăm lucruri negative legate de activitatea profesională sau de efortul pe care îl vom face dimineaţa trezindu-ne mult mai devreme, am putea să ne punem ca obiective ceva plăcut pentru a doua zi. Să ne oferim ca bonus o ieşire în oraş sau o plimbare sau o întâlnire pe care n-am mai văzut-o”, declară psihologii.

Starea depresivă nu este acelaşi lucru cu depresia, spun specialiştii, iar dacă această nu trece de la sine în câteva zile este bine să consultăm un psiholog.

Fluxul de știri
0