Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Adevărul despre cum petrec moldovenii Paștele Blajinilor: Iată ce spune un preot ortodox

© Sputnik / OsmatescoOctavian Moșin
Octavian Moșin - Sputnik Moldova
Abonare
Parohul bisericii „Întâmpinarea Domnului” de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, Octavian Moșin, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre semnificația Paștelor Blajinilor și despre câteva reguli de care ar trebui să țină cont fiecare creștin.
Adevărul despre cum petrec moldovenii Paștele Blajinilor: Iată ce spune un preot ortodox

Părintele Octavian Moșin care este și parohul bisericii din Dumbrava a declarat că Paștele Blajinilor se prăznuiește  luni, după Săptămâna Luminată, chiar dacă în multe localități se pomenesc adormiții și duminica. El a spus că nu doar de Blajini ar fi bine să ne amintim de adormiți, dar s-o facem și cu alte ocazii, să-i vizităm și în sâmbetele Postului Mare. Părintele Moșin vine și cu câteva sugestii pentru cei care vor frecventa bisericile și cimitirile.

„Este important să avem un comportament decent în cimitire. Să ne gândim la adormiți și nu la poftele noastre, să nu facem mese copioase, să nu transformăm pomenirile în vorbe deșarte, în glume sau în ceartă. Rugăciunea să fie îmbinată cu milostenia. Îmbrăcămintea și portul nostru să fie decente pentru a nu atrage atenția din partea vizitatorilor. Totodată să fim atenți la ceea ce procurăm, o floare vie pusă pe mormânt ar fi bine. Nu se recomandă utilizarea la cimitire a  coronițelor din plastic pentru că ele sunt toxice și crează o mare problemă pentru anturajul din cimitire,” a subliniat părintele Octavian Moșin.

Luni creștinii ortodocși din țara noastră prăznuiesc Paștele Blajinilor, zi în care Biserica rânduiește pomenire generală a răposaților.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0