Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peste 20 de angajați din Moldova au murit la locul de muncă

© Sputnik / Miroslav RotariСтройка
Стройка - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii 10 ani, în urma accidentelor de muncă produse în Republica Moldova au avut de suferit circa 5000 de persoane.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Conform datelor statistice prealabile ale Inspectoratului de Stat al Muncii, în anul 2018, în țara noastră au avut loc 427 accidente la locul de muncă, în urma cărora au avut de suferit 483 de persoane, 28 dintre care și-au pierdut viața.

Începând cu 27 octombrie 2017, Inspectoratului de Stat al Muncii i-a fost limitată funcția de control de stat, rămânându-i doar controlul asupra respectării actelor legislative și a altor acte normative în domeniul raporturilor de muncă, cu excepția securității și sănătății în muncă.

”Crearea unui mediu de muncă controlat implică îmbunătățirea cunoașterii riscurilor de către toți cei implicați în procesul de muncă. Aceasta trebuie axată pe promovarea activităților de evaluare a riscurilor profesionale la locul de muncă și constituirea comitetelor pentru securitate”, a declarat șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), Elena Carchilan.

Potrivit sindicaliștilor, procesul de limitare a competențelor de control ale Inspectoratului de Stat al Muncii privind securitatea și sănătatea în muncă și delegarea acestor împuterniciri la 10 autorități competente în domeniul siguranței ocupaționale, constituie un model unic în lume. Din momentul constituirii lor, timp de mai mult de un an, în Republica Moldova nu s-a desfășurat controlul de stat în domeniul securității și sănătății în muncă, fapt care a dus la creșterea numărului accidentelor de muncă și diminuarea protecției lucrătorilor la locurile de muncă.

Рабочее место - Sputnik Moldova
Societate
Date oficiale: la un loc de muncă vacant revin doi șomeri

Statisticile mai arată că indicii morbidității cu incapacitate temporară de muncă cresc din an în an. Datele stării de sănătate a salariaților conform rezultatelor examenelor medicale profilactice, demonstrează că s-a înregistrat o creștere a ponderii angajaților ce necesită a fi transferați temporar la un alt lucru și celor transferați permanent (cu excluderea factorilor de producție contraindicați) la un alt lucru. În anul 2018, se atestă o majorare a ponderii obiectivelor, care nu corespund normelor sanitare din diferite ramuri ale economiei naționale. Totodată, s-a majorat ponderea locurilor de muncă a femeilor neconforme normelor sanitare.

Anul trecut, Laboratorul Controlul Factorilor de Risc (LCFR) din cadrul IMS a examinat parametrii factorilor fizici (microclimat, zgomot, vibrație, iluminat, infrasunet, câmpuri electromagnetice) la locurile de muncă de la mai multe unități. S-a depistat că în cazul a 26,6 % dintre aceste unități, indicatorii respectivi nu au corespuns normelor sanitare.

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Accident pe un șantier de construcție din Chișinău. O victimă - video

CNSM a propus anul trecut să fie ratificată Convenția OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională. CNSM consideră că crearea și implementarea Serviciului sănătate ocupațională va contribui la îmbunătățirea asistenței medico-sanitare a angajaților, condițiilor de muncă, stării de sănătate a angajaților, la constatarea exactă a bolilor profesionale, a morbidității cu incapacitatea temporară de muncă, traumatismului în muncă și prin urmare, va contribui la îmbunătățirea sănătății populației. Însă, la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective această inițiativă nu a fost adoptată. Cu toate acestea, CNSM constată că la etapa actuală, când a fost abrogat art. 235 din Codul muncii privind serviciul medical, sănătatea angajaților care activează în condiții nocive este prea puțin monitorizată de medici. Din acest considerent este necesar de a prevedea în contractele colective de muncă la nivel de unitate crearea serviciului dat.

În ultimii 10 ani, în urma accidentelor de muncă produse în Republica Moldova au avut de suferit circa 5000 de persoane.

Fluxul de știri
0