Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce trebuie să faci dacă ai pierdut documentul de călătorie și cum obții unul temporar

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Cum pot obține documente temporare moldovenii care dețin cetățenia română și care și-au pierdut actele de călătorie în timp ce se află într-o țară din afara UE.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Este o situație neplăcută, dar i se poate întâmpla oricui. Ce trebuie să faci în cazul în care ai pierdut documentele de călătorie și unde te poți adresezi pentru a obține acte temporare.

Procedura a fost simplificată pentru cetățenii europeni care își pierd actele de călătorie atunci când călătoresc în afara UE, deci și pentru moldovenii care dețin cetățenia română.

Pașaport  - Sputnik Moldova
Câte pașapoarte biometrice poate avea un cetățean al Republicii Moldova

Potrivit noilor reguli adoptate de Parlamentul European, cetățenii europeni vor obține documente temporare de la oricare reprezentanță diplomatică a unui stat al Uniunii într-o perioadă mai scurtă de timp, informează gazetaromaneasca.com.

Administrativ, asta înseamnă o cooperare mai strânsă între serviciile diplomatice ale statelor membre, pentru că există situații în care cetățenii europeni nu au acces la servicii consulare ale țării din care vin. Noua legislație asigură elemente de securitate sporită a acestor documente, astfel încât ele să nu mai poată fi contrafăcute.

Actele temporare de călătorie vor fi valabile 15 zile și pot fi folosite de către cei care și-au pierdut pașapoartele pentru a ajunge înapoi în țara de origine. Procedurile de verificare pentru aplicații, care includ și verificarea identității solicitantului, se vor realiza în maximum 4 zile.

Fluxul de știri
0