Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție dacă dorești să procuri un imobil

© Sputnik / Miroslav RotariIvan Mateescu
Ivan Mateescu - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Direcție Control Produse Industriale și Servicii din cadrul Agentiei pentru Drepturile Consumatorilor, Ivan Mateescu, susține că în ultima perioadă numărul plângerilor adresate de cetățeni care investesc în proiecte imobiliare este foarte mare. Consumatorii sunt nemulțumiți că finalizarea lucrărilor și darea în exploatare a blocurilor se fac cu mari întârzieri, dar și calitatea construcțiilor lasă mult de dorit.
Atenție dacă dorești să procuri un imobil !

Reprezentantul Agenției pentru Drepturile Consumatorilor îi atenționează pe cei care își doresc să procure un apartament într-un complex locativ aflat în construcție că începând cu 1 aprilie 2019 ei numai trebuie să semneze un contract de investiție, ci doar un contract de vânzare-cumpărare. În acest fel, consumatorii vor evita anumite riscuri. În plus, persoanele fizice au tot dreptul de a negocia aceste contracte și de a introduce anumite clauze. Ele nu pot fi impuși de a semna un contract standard înaintat de agentul economic, care să garanteze doar interesele persoanei juridice. 

"Majoritatea conflictelor sunt soluționate în judecată. În cazul în care o persoană pune la îndoială calitatea construcției, ea poate înainta anumite plângeri, demersuri, către Agenția pentru Supravegherea Tehnică. Dacă sunt întârzieri cu privire la darea în exploatare a blocului sau persoanele vor să se retragă dintr-un proiect investițional se pot adresa și Agenției pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor. Au fost cazuri când noi am fost de ajutor persoanelor pentru a-și recupera investiția", a menționat Ivan Mateescu.

Oficialul a recunoscut însă că agenția pe care o reprezintă nu are pârghii suficiente de a soluționa probleme ce țin de calitatea tehnică sau de modul de implementare a proiectului. Contractele semnate dintre companiile de construcții și clienți prevăd multe clauze care deseori pot fi clarificate doar în instanță.

Cu toate acestea, Ivan Mateescu îi îndeamnă pe cetățenii, dar și asociațiile locatarilor să fie cu mult mai exigenți în raport cu agenții economici pentru că fiecare bloc nou are cel puțin un termen de 5 ani de garanție, iar toate deteriorările cauzate de calitatea proastă a materialelor de construcție trebuiesc înlăturate din contul companiilor care au fost angajate de a construi. 

Mai multe detalii despre drepturile tale le poți afla în materialul audio. 

Autor: Dumitru Chitoroagă

Fluxul de știri
0