CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Moldovenii fac vin de mii de ani. Acest lucru este demonstrat de semințele de struguri, găsite în localitatea Ruseștii Noi, care au peste 6000 mii de ani. Potrivit jurnalistului vinicol Andrei Cibotaru, semințele găsite pe teritoriul țării noastre sunt de tipul „vitis vinifera”, adică viță de vie destinată producerii vinului, fapt ce demonstrează că locuitorii acestui teritoriu produceau vin de mii de ani.
„Noi am fost în Muzeul Culturii Cucuteni din România unde am descoperit informații care ne-au șocat. De fapt, în localitatea Ruseștii Noi din Republica Moldova a fost descoperită semințe de struguri de tipul „vitis vinifera”, care datează de acum 6000 de ani. Vreau să precizez că acest tip de viță de vie nu este sălbatică, ci destinată producerii vinului. Deci, vorbim despre o civilizație care producea vin de mii de ani”, a declarat jurnalistul vinicol Andrei Cibotaru în studioul Radio Sputnik Moldova.
Jurnalistul îi îndeamnă pe moldoveni să consume vinul rațional, deoarece acest produs poate avea efecte uimitoare asupra organismului.
„Vinul trebuie consumat pentru beneficiile lui pentru sănătate. S-au făcut studii la nivel internațional, potrivit cărora consumul rațional de vin este mai degrabă benefic decât periculos pentru organism, mai ales că vinul este un produs alimentar care se află în genele noastre de mii de ani”, subliniază Andrei Cibotaru.
De precizat este că cele mai vechi ”urme” ale vinului au fost descoperite în Iran, datând din perioada neolitică (8500-4000 î.Hr.). Însă cele mai vechi dovezi de viță de vie cultivată au fost găsite în Georgia, datând din 7000-5000 î.Hr.
Andrei Cibotaru scrie pe blogul său finewine.md că băutură a fost fermentată iniţial din greșeală. Ciupercile „drojdia” au nimerit accidental în containerele cu struguri, determinând transformarea zahărului în alcool.
Arta vinului a fost mai târziu redefinită de egipteni, răspândită în Mediterană de către greci şi popularizată în întreaga Europă de romanii antici.