Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce simbolizează mai multe obiceiuri pascale

© Sputnik / Miroslav RotariПасхальная ярмарка в парламенте Молдовы пасха яйца
Пасхальная ярмарка в парламенте Молдовы пасха яйца - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În prezent se mai păstrează tradițiile și obiceiurile de Sfintele Sărbători Pascale.

BUCUREȘTI, 28 apr – Sputnik. În ajunul Paștilor gospodinele vopsesc ouăle roși, culoare care simbolizează sângele Mântuitorului Iisus Hristos, coc cozonacul, iar în noaptea Învierii le duc la biserică pentru a fi sfințite. 

Прихожане во время празднования Пасхи в Косово - Sputnik Moldova
Tradiții și obiceiuri de Paște în România, Republica Moldova și Rusia

În dimineața zilei de Paști, fiecare se spală pe obraji cu un ou roşu şi altul alb, gest care simbolizează puterea şi puritatea.

Din bătrâni se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.

În mai multe sate, oamenii își spală faţa cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu.

Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Cel care se spală ultimul ia banii. Se mai spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paşte îşi va găsi sfârşitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul.

În unele regiuni ale țării, după ce oul roșu a fost mâncat, coaja se aruncă la rădăcina unui copac cu flori. Se spune că acela este momentul când vine cu adevărat vremea bună.

Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă. O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând.

Fluxul de știri
0