Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surpriză: un gest al lui Vladimir Putin i-a impresionat plăcut pe români

© Sputnik / Алексей Филиппов / Trecere la banca de fotografiiЕжегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию
Ежегодное послание президента РФ В. Путина Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Gestul lui Putin a impresionat românii, altfel bombardați zi de zi cu mesaje alarmiste și știri false despre intenții belicoase sau cel puțin negative ale conducerii ruse la adresa României

BUCUREȘTI, 28 aprilie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Chiar dacă azi sărbătorim Învierea în ritul Ortodox, să ne amintim că toți suntem creștini – fie catolici, fie ortodocși, fie protestanții și neoprotestanții. Spun asta, pentru că nu trebuie să uităm că încercările prin care trec creștinii din orice zonă a lumii ar trebui să ne preocupe pe toți. 

Прихожане во время празднования Пасхи в Косово - Sputnik Moldova
Tradiții și obiceiuri de Paște în România, Republica Moldova și Rusia

Și asta, în unele momente, poate prea puține, o simțim cu toții! Da, e adevărat că prea puțini am fost conștienți de martiriul creștinilor sirieni sau kurzi din Siria și Irak, în războaiele generate de demența unor criminali care își arogă fals apartenența la marea religie a Islamului – dar și de rapacitatea la fel de criminală a unor grupuri de putere din Occident.

Dar, recent, incendiul care a distrus marea catedrală Notre-Dame din Paris a provocat emoție sinceră în întrega lume creștină, iar reacțiile au surprins plăcut – mai ales că au venit din toate colțurile lumii, inclusiv din România.

Una dintre cele mai puternice reacții a venit din Rusia, chiar președintele Putin declarând că tragedia catedralei ”este durere în inima rușilor”.

„Notre-Dame este un simbol istoric al Franţei, o comoară inestimabilă a culturii europene şi mondiale şi unul dintre cele mai importante locuri-cult ale creştinismului - tragedia care a avut loc în această noapte la Paris este o durere în inima ruşilor”, a declarat preşedintele rus.

Totododată, Vladimir Putin a propus și oferit Franței participarea celor mai buni specialişti ruşi, ”care au o bogată experienţă în restaurarea de monumente ale Patrimoniului Mondial, inclusiv de opere ale arhitecturii medievale”, a declarat preșeintele Putin. 

Notre-Dame - Incendiu - Sputnik Moldova
Declarație: Muncitorii de la Notre-Dame au încălcat interdicția de a fuma pe șantier

Ei bine, mesajul lui Putin a impresionat românii, altfel bombardați zi de zi cu mesaje alarmiste și știri false despre intenții belicoase sau cel puțin negative ale conducerii ruse la adresa României.

Ca exemplificare, am ales reacțiile postate în urma știrii despre gestului Putin, publicată de ”Știri pe Surse”, una dintre cele mai accesate și populare agenții de presă - și neavând nicidecum vreo orientare ”filorusă”.

Luiza Galer scrie: ”Are dreptate (Putin, n.n.)... sunt mari experți în restaurări... că doar naziștii le-au devastat țara și au refacut perfect. Sankt Petersburg este minunat„. 

Пожар в соборе Парижской Богоматери - Sputnik Moldova
Teolog, despre incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris: Care este cauza pârjolului

Dan Gheorghe comentează: ”Rusia, o superputere și cu populatie majoritară ortodoxă, prin președinte și-a exprimat intenția să ajute la restaurarea unui simbol al Creștinismului Catolic. Posibil și Iohanis să zică ceva dupa ce termină a 4-a carte”.

Cătălin Scurtu exprimă unele dubii: ”Ei, interese până și aici, au francezi destui arhitecți și, în general, europenii”.

Luiza Galer îi răspunde imediat: ”Ai vizitat Sankt Petersburgul? Ca să vezi cât de distrus a fost și cum l-au refacut? De inculți cu complexe de inferioritate (vai, vai numai europenii știu!) este plină România! Asta înseamnă să nu ai expunere și să ai complexe de provincială”

Și Isaia Ranf îi dăo replică lui Cătălin Scurtu: ”Cătăline, dacă erau așa experți nu lua foc acoperișul la care se executau reparații și renovări”.

”Putin nu minte, are încredere în restauratorii săi, Moscova a ars de trei ori în urma războaielor pe care le-au avut, a fost refăcută de fiecare dată”, scrie același Isaia Ranf.

Dar Sankt Petersburgul unde au refăcut toate palatele din afara orașului si minunatul Hermitage, amintește Luiza Galer.

Vanvossen Eva scrie: ”Notre Dame... este un simbol al creștinismului în sine, adică și catolicism și ortodoxie și protestantism – ”creștinism” adică! Ar fi fost o pierdere uriașă pentru noi toți dacă bătrana clădire n-ar fi ramas în picioare; din fericire, se poate reconstrui ce s-a distrus!”

Lafontain Mihai scrie simplu despre intenția lui Putin: ”Corect. Felicitări!”.

Așa cum precizam, este vorba de forumul unei agenții foarte accesate, neutră politic, deci am considerat că este reprezentativă pentru reacția românilor la gestul lui Putin.

Și, de asemenea, am considerat că în această zi să nu evidențiem ceea ce desparte lumea, ci gesturi și idei care o unesc. Mai ales lumea creștină, a cărei Mare Zi o sărbătorim azi, ca una a Mântuirii umanității!

Fluxul de știri
0