Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tradiții de Paște: Ce simbolizează mai multe obiceiuri pascale

© Sputnik / Miroslav RotariPaște - Imagine Simbol
Paște - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova se mai păstrează tradițiile și obiceiurile de Sfintele Sărbători Pascale.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. În ajunul Paștilor gospodinele vopsesc ouăle roși, culoare care simbolizează sângele Mântuitorului Iisus Hristos, coc cozonacul, iar în noaptea Învierii le duc la biserică pentru a fi sfințite.

În dimineața următoare, fiecare se spală pe obraji cu un ou roşu şi altul alb, gest care simbolizează puterea şi puritatea.

Pictură pe ouăle de Paște - Masterclass în redacția Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Incredibil: Pictură pe ouăle de Paște - Masterclass în redacția Sputnik Moldova

Din bătrâni se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.

În mai multe sate din Moldova, oamenii își spală faţa cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu.

Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Cel care se spală ultimul ia banii. Se mai spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paşte îşi va găsi sfârşitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul.

În unele regiuni ale țării, după ce oul roșu a fost mâncat, coaja se aruncă la rădăcina unui copac cu flori. Se spune că acela este momentul când vine cu adevărat vremea bună.

Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă. O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând.

Fluxul de știri
0