Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fonduri generoase pentru cei pasionați de lectură!

© Sputnik / Miroslav RotariMariana Harjevschi
Mariana Harjevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Mariana Harjevschi directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, invitata emisiunii Sputnik Matinal, susține că mai devreme sau mai târziu biblioteca ca și multe alte instituții va arăta total diferit. Lectura nu va dispărea sub nici-o forma ba dimpotrivă ar putea reveni în vogă ca și fenomen social.
Fonduri generoase pentru cei pasionați de lectură!

"Noua lege care prevede achiziția a 50 de manuale la 1000 de persoane este foarte generoasă în special cu cititorii din capitală. Se procură nu doar cărți dar și ziare. Avem mereu solicitări din partea vizitatorilor. În ultima perioada tot mai des suntem întrebați dacă avem cărți în limba engleză. Cu părere de rău regulamentul nu ne permite să cumpărăm cărți într-o limbă străină dar încercăm să compensăm cu alte lucrări interesante asemenea cereri", a declarat Mariana Harjevschi.

Potrivit managerului general al Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu” susține că circa 300-400 de persoane pășesc zilnic pragul întregii rețele din țară și lectura clasică nu a dispărut ci a este practicată în continuare de o categorie de oameni foarte activi. Cărțile cu tematică științifico-fantastică sunt la mare căutare ca și literatura în anumite domenii. Ziarele, deasemenea rămân destul de întrebate iar pe alocuri cererea nu poate fi satisfăcută. 

"Bibliotecile ar trebui să aibă în alt aspect. Este nevoie de modernizare pentru a fi mai călduroase și mai confortabile pentru a citi, de a crea o atmosferă specială. Tot mai des suntem întrebați dacă avem cărți care sunt sonorizate. Din câte se pare formatul cărților pe viitor vor fi și în formate audio sau video. Lumea se schimbă iar biblioteca trebuie să corespundă noilor cerințe venite de la cititori", a coinchis Harjevschi. 

Deasemenea, directoarea a menționat că anual pentru dotarea întregii rețele bibliotecare cu cărți se cheltuie peste 1 milion de lei iar pentru ziare până la un milion de lei ceea ce reprezinta o sumă deloc simbolică.

Despre fenomenul lecturii află mai multe în materialul audio. 

Autor: Dumitru Chitoroagă

Fluxul de știri
0