Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Start manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale

© Sputnik / OsmatescoLilia Bolocan
Lilia Bolocan - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, pe 26 aprilie, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale sărbătoresc Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale. Inclusiv şi în țara noastră, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova organizează manifestări tehnico-ştiinţifice şi informaționale.
Start manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale

De fiecare dată, pe 26 aprilie, Organizația Mondială a Proprietăţii Intelectuale propune o tematică pentru întregul an, iar statele membre ale organizației desfășoară diverse activități conform tematicii. Anul precedent a fost dedicat femeilor inovatoare, iar activitățile anului 2019 vor fi consacrate sportului și va aborda modul în care inovația, creativitatea și drepturile de proprietate intelectuală, care le protejează și susțin dezvoltarea sportului.

Adesea ne imaginăm că proprietatea intelectuală se referă la oamenii de creație, savanți și oameni de știință care își prezintă invențiile. Care este corelația dintre proprietatea intelectuală și sport?

"Deja de mulți ani vorbim despre sport ca despre o industrie aparte. În special, sportul de performanță necesită multe investiții. Din această categorie face parte și medicina sportivă, care este orientată doar spre descoperiri și invenții, care ar putea amplifica semnificativ capacitățile sportivului. Aici mă refer la echipamente de antrenament, echipamente de recuperare care sunt elaborate în baza invențiilor. Totodată, echipamente de întreținere în centrele de sport sunt rezultatul creativității umane și toate sunt pasibile pentru a fi înregistrate ca și proprietate intelectuală", a explicat Lilia Bolocan, directorul Agenției pentru Proprietatea Intelectuală.

Mai mult decât atât, la nivel mondial se organizează Jocurile Paralimpice pentru persoanele cu necesități speciale unde găsim foarte multe invenții și creații ale oamenilor.

Totodată, și mărcile renumite din domeniul sportului precum Nike, Adidas și altele necesită o protecție specială nu doar a mărcii comerciale, care este un instrument de promovare și realizare a politicilor de marketing, dar și a invențiilor.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova își propune să participe la diverse activități și să acorde suport asociațiilor sportive din țară pe parcursul întregului an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0