Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Intenționați să luați un credit de la bancă? Iată la ce trebuie să atrageți atenția

© Sputnik / OsmatescoNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Abonare
Ce trebuie să cunoașteți atunci când mergeți să luați un credit pentru a nu fi trași pe sfoară?
Intenționați să luați un credit de la bancă? Iată la ce trebuie să atrageți atenția

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentantul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Nicolae Olărașu, a explicat momentele la care trebuie să atrageți atenția atunci când mergeți să accesați un credit și care sunt drepturile voastre pe care trebuie să le respecte instituțiile de creditare.

Nicolae Olărașu a subliniat că atunci când intenționați să accesați un credit bancar trebuie să consultați toate ofertele plasate pe piață. Unele instituții ademenesc consumatorii prin oferte care par la prima vedere foarte atractive.

"Spre exemplu, sunt unele oferte precum oferirea creditului într-un timp record. Consumatorul este interesat de aspectul de deservire rapidă și ușoară și se pomenește în situația în care semnează un contract care în final îi creează anumite obligații foarte drastice", a subliniat Olărașu.

Totodată, înainte de semnarea contractului de credit consumatorii trebuie să atragă o atenție sporită asupra tuturor clauzelor și să citească amănunțit toate condițiile.

"Consumatorii nu au răbdarea să citească aceste pagini scrise mărunt. Într-un final nu mai ajung să citească contractul până la sfârșit, pentru că au nevoie de bani cât mai urgent, iar mai apoi se pomenesc în situații foarte neplăcute", a menționat reprezentantul APC.

Nicolae Olărașu a precizat că adesea instituțiile de creditare nu reflectă dobânda finală pe care trebuie să o achite consumatorul și nici nu prezintă o formulă de calcul. Pentru ne reflectarea acestei formule Codul Contravențional prevede penalizarea agenților economici cu  amendă până la 20 000 de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0