Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bancnota euro care de astăzi începe să dispară

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia BCE a fost luată în urmă cu doi ani pentru a împiedica activitățile ilicite în care se utilizează bancnota de 500 de euro.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. De astăzi, 26 aprilie, Germania și Austria au oprit emiterea bancnotelor de 500 de euro. Aceste două țări sunt ultimele state din zona euro care au stopat emiterea bancnotelor respective.

Euro - Sputnik Moldova
Moldovenii cu euro în buzunar ar putea avea mari surprize în acest an

Din data de 27 ianuarie 2019, toate băncile centrale din zona euro nu mai emit bancnote de 500 de euro. Atunci, excepție au făcut doar Germania și Austria, care au beneficiat de o amânare până pe data de 26 aprilie 2019.

Potrivit Băncii Centrale Europeane (BCE), bancnotele existente în valoare de 500 de euro vor continua să fie mijloc legal de plată.

”Astfel, fiecare persoană va putea utiliza în continuare bancnotele de 500 de euro ca mijloc de plată. Aceste bancnote vor putea fi cheltuite și păstrate”, potrivit BCE.

Banca Centrală Europeană mai anunță că aceste bancnote vor putea fi schimbate în bănci și casele de schimb valutar.

Moldovenii cu bancnote de 500 de euro nu au motiv de îngrijorare

Banca Națională a Moldovei a anunțat că bancnota de 500 de euro va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra valoarea. Aceasta va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la băncile comerciale, și utilizată pentru efectuarea plăților în țările zonei euro.

Decizia BCE a fost luată în urmă cu doi ani pentru a împiedica activitățile ilicite în care se utilizează bancnota de 500 de euro.

Bancnotele de la 5 la 200 de euro vor fi păstrate în circulație. Noile bancnote de 100 de euro și 200 de euro cu elemente de siguranță optimizate au fost prezentate publicului la data de 17 septembrie 2018. Acestea sunt ultimele două bancnote din seria „Europa” și vor intra în circulație la data de 28 mai 2019.

Bancnotele din seria „Europa” sunt introduse treptat, pe parcursul mai multor ani, în ordine crescătoare. Primele patru bancnote din noua serie (5, 10, 20 și 50 de euro) au fost puse în circulație în anii 2013, 2014, 2015 și, respectiv, 2017.

Fluxul de știri
0