Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avionul intrat ilegal în spațiul aerian al Moldovei: Filmul evenimentelor - Detalii

Abonare
Autoritatea Aeronautica Civilă vine cu noi detalii în cazul avionului care a intrat ieri ilegal în spațiul aerian al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Un avion al companiei aeriene BlueBird Airways, care este înregistrată pe Creta, Grecia, a pătruns, joi, ilegal spațiul aerian al țării noastre și a aterizat pe aeroportul Chișinau fără permisiunea Autorității Aeronautice Civile (AAC).

Acțiuni ce țineau de competența Autoritatea Aeronautica Civilă (AAC)

Urmare a primirii informației de la Î.S. „MoldATSA” privind intrarea în spațiul aerian al Moldovei și aterizarea pe Aeroportul Internațional Chișinău a unei aeronave fără deținerea permisiunilor necesare, Autoritatea Aeronautică Civilă a constatat drept temei rezonabil că acțiunile date se încadrează în prevederile Codului Penal.

Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gluma se îngroașă: Dodon ia atitudine în cazul aeronavei ținute la sol la Chișinău

Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă a denunțat faptul dat organelor de drept care, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, sunt competente să examineze asemenea fapte.

În baza Ordinului AAC nr. 38/GEN din 2018 „privind efectuarea inspecțiilor la platformă a aeronavelor înmatriculate în alte state”, inspectorii AAC au efectuat inspecția aeronavei și au constatat următoarele: lipsa documentelor care, conform Articolului 29 din Convenția privind aviația civilă internațională, sunt obligatorii la bord în timpul zborului, în special este vorba despre Certificatul de navigabilitate al aeronavei; baza de date de navigație aeriană nu era actualizată; prezența la bord a permisiunii de zbor eliberată de către AUSTRO CONTROL conform căreia executarea zborurilor către un stat non-UE se realizează după solicitarea și obținerea autorizației suplimentare de la autoritățile competente din țara respectivă; lipsa certificatului de zgomot, anunță instituția într-un cpmunicat.

Cronologia evenimentelor și acțiunilor AAC

De la Î.S. „MoldATSA” a venit informația precum că de pe Aeroportul Internațional Viorel Vlaicu (Băneasa) București, România, a decolat o aeronavă cu destinația Aeroportul Internațional Chișinău fără a deține permisiunea din partea autorităților Republicii Moldova. AAC nu a acordat aprobarea necesară privind intrarea în spațiul aerian al Moldovei.

- Aeronava a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău.

- AAC a informat instituțiile de drept privind intrarea in spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave fără deținerea autorizării în acest sens de la autoritățile competente ale țării noastre.

- De la Spire Flight Solutions la adresa AAC a venit solicitarea de a permite decolarea aeronavei de tip Boeing 737-800 cu însemnele de înregistrare OE-IDA  de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

- Responsabilul din cadrul AAC a informat solicitantul prin e-mail despre faptul că pentru a opera un zbor internațional acesta urmează să prezinte la adresa AAC mai multe documente.

- Din partea „Spire Flight Solutions” au fost prezentate o serie de copii scanate a documentelor solicitate.

- Pentru a permite organelor de drept desfășurarea acțiunilor procesuale, cât și în baza inspecției SAFA efectuată de către inspectorii AAC a aeronavei de tip Boeing 737-800 numărul de înregistrare OE-IDA numărul de serie 28824, la adresa Î.S. „MoldATSA” de către AAC a fost expediat mesajul prin care au fost informați cu privire la faptul că aeronava dată este ținută la sol.

Avion al companiei BlueBird Airways - Sputnik Moldova
Societate
Accident sau provocare aeronautică: Reacția oficială a autorităților

- La adresa AAC a ajuns solicitarea din partea EUROJET, în numele operatorului „Aergen Aircraft Twelve Limited”, de a permite efectuarea zborului cu aeronava în cauză.

- La adresa AAC a venit solicitarea din partea EUROJET, în numele operatorului „Spire Flight Solution”, de a permite efectuarea zborului (decolare de pe AIC) pentru aceeași aeronavă.

- A venit solicitarea repetată din partea EUROJET în numele operatorului Spire Flight Solution de a permite efectuarea zborului (decolare de pe AIC) pentru aceeași aeronavă.

- Urmare a finalizării procedurilor inițiate de către organele de drept, prezentării în adresa AAC a tuturor documentelor, colectării tuturor datelor necesare, constatării lipsei pentru moment a temeiurilor de reținere în continuare a aeronavei și membrilor echipajului, AAC a informat Î.S. „MoldATSA” și Operatorul privind lipsa de obiecții în ceea ce privește efectuare zborului pentru care a fost solicitată aprobarea.

- Aeronava a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 22.00.

Toate materialele acumulate de AAC urmează să fie transmise, suplimentar, la adresa organelor de drept competente pentru stabilirea existenței sau lipsei în acțiunile echipajului aeronavei a elementelor de infracțiune.

Suplimentar, AAC le-a solicitat autorităților de supraveghere în domeniul aviației din Austria și România să se pronunțe asupra cazului și acțiunilor echipajului.

Fluxul de știri
0