CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Se apropie sărbătorile pascale și încă un weekend prelungit. Pentru moldoveni sărbătorile sunt frumoase, nu numai pentru faptul că reușesc să se odihnească, dar și pentru că se adună toată familia la o masă.
Magenta Consulting a realizat un sondaj și a reușit să afle cum sărbătoresc moldovenii sărbătorile pascale, câți oameni merg la slujba de înviere și dacă obișnuiesc să stea acasă de Paște sau aleg să meargă în ospeție.
Aproape toți moldovenii sărbătoresc Paștele
Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, ne spune sondajul. Ca și în România, de altfel, moldovenii marchează sărbătorile pascale într-o proporție de 98 la sută. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.
9 din 10 moldoveni obișnuiesc să meargă la biserică pentru a sfinți bucatele cu regularitate în fiecare an, pe când 4% nu merg. Tinerii, dar și persoanele care dețin o funcție de conducere merg la sfințit pasca mai rar: 15% dintre persoanele cu vârsta de până la 25 de ani și 14% dintre acei care au funcție de director sau manager merg la sfințit o dată la 2-3 ani și mai rar.
Per general, se observă că moldovenii cu venituri lunare mai mici de 7000 de lei merg să sfințească bucatele cu regularitate într-o proporție mai mare decât cei cu venituri lunare mai mari.
Cine merge la sfințit pasca?
Cine își jertfește somnul de dimineață ca să meargă la sfințit bucatele? Aproape jumătate dintre cei intervievați. 45% dintre moldoveni spun că merg la biserică singuri, pe când 2 din 10 merg împreună cu familia. Dintre persoanele care merg singure la sfințit pasca, 64% sunt femei, iar 68% sunt din mediul rural. Putem spune că persoanele cu vârsta de 30+ merg la sfințit pasca de sine stătător, într-o măsură mai mare. Doar 22% dintre acei care dorm cu câteva ore mai puțin, pentru a avea bucate sfințite, au vârsta de până la 30 de ani.
Paștele îl petrecem acasă cu familia
Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt pe care ni-l confirmă și sondajul. 87% dintre moldoveni sărbătoresc Paștele acasă cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11 la sută merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani.
Pe de altă parte, 69% dintre persoanele care sărbătoresc acasă sunt din sat. O mare parte (61%) nu au copii minori la întreținere – deci, au mai multă energie pentru a face pregătirile necesare.
Mâncăm sfințit și ciocnim ouă
În timp ce în Statele Unite tradițiile pascale constau în dăruirea coșurilor cu dulciuri sau a iepurilor din ciocolată și în „vânătorile de ouă”, multe dintre obiceiurile de Paște de la noi sunt legate de mâncare. În primul rând, mâncăm sfințit de dimineață, apoi ciocnim ouăle la masa de sărbătoare – și nu vorbim aici despre cum începe duminica de Paște pentru un moldovean tipic.
Acestea sunt două cele mai des menționate obiceiuri pascale în Moldova. În top se mai află spălatul feței de dimineață cu ouă roșii, mersul la biserică pentru a sfinți bucatele, dar și participarea la slujba din noaptea Învierii – menționată de către 61% dintre cei chestionați. 62% obișnuiesc să coacă pască sau cozonac în familie și tot atâția – să aducă lumină sfântă în casă.
Cu toate că este un obicei mai puțin întâlnit, 19% dintre participanții la sondaj au spus că în ziua de Paște obișnuiesc să iasă la natură sau la un picnic. Majoritatea dintre aceștia au vârsta de până la 50 de ani și sunt din mediu rural.
Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 420 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 5%. Datele au fost colectate în perioada 26 Martie – 15 Aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).