Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce fac moldovenii cu banii câștigați peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 и 500 лей
Банкноты номиналом 200 и 500 лей  - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul perioadei ianuarie - martie, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 276,81 de milioane de dolari.

CHIȘINĂU, 25 apr – Sputnik. În luna martie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 101,96 de milioane de dolari. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a Moldovei, această cifră este în scădere cu 7,1 la sută comparativ cu martie 2018.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii vor achita anul viitor impozite de peste 37 de miliarde de lei în buget

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 46 la sută, din CSI - o pondere de 21,8 la sută și din restul lumii - o pondere de 32,2 la sută.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, transferurile din Rusia au avut o pondere de 20,7 la sută sau 21,05 milioane de dolari, în scădere cu 7,7 puncte procentuale comparativ cu martie 2018. În același timp, transferurile din Israel au constituit 19,2 la sută, din Italia - 12,6 la sută, Germania - 8,1 la sută,  SUA - 7,7 la sută, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord - 6,8 la sută, Franța - 4,8 la sută, Irlanda - 1,6 la sută.

© Photo : BNMStructura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, martie 2019 ( %)
Ce fac moldovenii cu banii câștigați peste hotare - Sputnik Moldova
Structura pe zone geografice a transferurilor nete de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice, martie 2019 ( %)

Pe parcursul  perioadei ianuarie - martie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 276,81 de milioane de dolari SUA, cu 7 la sută mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

În martie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 5 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, însă efectiv (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o diminuare a volumului transferurilor cu 2,1 la sută.

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri.

Fluxul de știri
0