100 de mii de diabetici vor primi, în perioada aprilie-iunie, glucometre, teste și lanțete. Aceasta înseamnă că bolnavii vor putea face zilnic testul glicemiei, conform necesităților, până la sfârșitul anului 2019. Cum s-au descurcat până în prezent?
Pacienții erau nevoiți să cumpere dispozitivele medicale respective. Mulți nu aveau însă această posibilitate. De exemplu, un diabetic dependent de insulină trebuie să-și măsoare glicemia de cinci ori pe zi. Aceasta înseamnă cheltuieli de aproximativ 8000 de lei, anual. Procedura este vitală pentru bolnav. În funcție de nivelul zahărului din sânge, acesta administrează cantitatea necesară de insulină. Și atunci, cum se descurcau bolnavii care nu aveau bani pentru teste?
”Înainte pacienții se foloseau de intuiție. Dacă se simțeau mai bine, știau că nivelul zahărului în sânge este mai mic. Și viceversa: dacă se simțeau mai rău, concluzionau că nivelul glicemiei este ridicat. Și în baza acestor percepții își administrau insulina. Tocmai din acest motiv, mulți foloseau fie cantități mari de insulină, fie cantități mici. Ca urmare, făceau come hipoglicemice sau crize hipoglicemice, stări periculoase pentru viață”, a dezvăluit Boris Golovin, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Diabeticii vor primi la domiciliu glucometrele, lanțetele și testele glicemice. Coletele vor fi distribuite de Întreprinderea de Stat ”Poșta Moldovei”. Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, a explicat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cum se va desfășura acest proces:
”Poșta Moldovei a primit listele cu numele bolnavilor, codificate. Fiecare poștaș va avea acces doar la adresele pacienților din localitatea unde activează. Acesta va transmite coletul în mâna beneficiarului. Am decis ca dispozitivele medicale să fie livrate la domiciliu, deoarece sunt bolnavi de diabet care se simt foarte rău sau nu se pot deplasa”.
Glucometrele și lanțetele au fost donate de către o companie care produce dispozitive medicale pentru diabetici. Testele au fost însă achiziționate din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.
”CNAM și Ministerul Sănătății au solicitat producătorului să doneze 100 de mii de glucometre. Acesta a decis însă să ofere gratuit și lanțetele. Glucometrele donate au certificat de calitate și sunt autorizate în Republica Moldova. Termenul de valabilitate al glucometrului este nelimitat. Chiar dacă persoana va deteriora dispozitivul, producătorul îi va oferi altul în schimb”, a precizat Denis Valac.
În fiecare an, aproximativ 10 mii de moldoveni sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Vor primi și ei gratuit glucometre, lanțete și teste? Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, a afirmat că acțiunea demarată în data de 24 martie va avea continuitate.
”Cu certitudine, fiecare persoană diagnosticată cu diabet va primi gratuit câte un glucometru, lanțete și teste. În prezent, discutăm cu producătorul despre asigurarea cu dispozitive medicale a persoanelor care vor fi diagnosticate ulterior cu diabet. Chiar dacă producătorul nu va putea să doneze, noi vom identifica surse pentru achiziționarea glucometrelor și lanțetelor. Cheltuielile pentru 10 mii de glucometre nu sunt atât de mari”.
În prezent, la evidența medicilor se află peste peste100 de mii de diabetici, dintre care 500 sunt copii.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț