Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Gospodina bună se cunoaște după... ouă

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Majoritatea gospodinelor nu mai încondeiază ouă de Paște. Pe vremuri însă, tradiția era respectată în orice familie. Secretul constă în simbolurile creionate pe ouă. Ce reprezintă acestea și de ce sunt relevante, aflați de la meșterul popular Lidia Cioban.

Deja de un deceniu, meșterul popular Lidia Cioban întâmpină Învierea Domnului cu ouă încondeiate. Obișnuiește să decoreze doar 10 ouă, deoarece munca este migăloasă. Le aduce la Slujba Învierii, pentru a le sfinți și apoi le așază pe masa de sărbătoare.

Încondeierea unui ou durează 15 minute. Înainte de a începe, acesta trebuie spălat, fiert și șters. De asemenea, vom pregăti trei nuanțe de vopsea, preferabil naturală, și ceară topită.

După ce oul a fost pregătit, desenăm pe el, cu un creion, ornamentele dorite. Putem creiona linii orizontale și verticale, cruci, spice sau figuri geometrice.

”Desenez aici spice de grâu, care este simbolul bogăției”, ne-a arătat Lidia Cioban.

Când desenul este gata, îl conturăm cu ceară topită, cu ajutorul unui instrument numit ”chișiță”. Apoi punem oul în vopsea, pentru cinci minute.

”Cu ajutorul lingurii așezăm oul în vopsea. Prima nuanță este galbena. Îl lăsăm puțin aici. Scoatem oul și îl așezăm pe un șervețel uscat”, a precizat Lidia Cioban.

Urmează să colorăm spicul. De această dată, ceara topită o aplicăm pe desen și punem oul în vopseaua roșie. 

”Iată, ce vopsea frumoasă! Scoatem oul. Îl punem pe șervețel, așteptăm să se usuce. Vedeți, unde a fost ceara, culoarea nu s-a lipit”, a exclamat Lidia Cioban.

La final, scoatem ceara de pe ou.

”Ținem oul de-asupra vasului cu ceară topită. De la căldura emanată, ceara se va înmuia. Ușurel o îndepărtăm. Avem culoarea albă, culoarea galbenă și roșie”, a menționat Lidia Cioban.

Potrivit legendei creștine, ouăle roșii sau încondeiate semnifică Învierea lui Iisus Hristos.

Autor: Miria Dimineț

Imagine: Vladimir Polușatov

Fluxul de știri
0