Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Letonia crește numărul imigranților ilegali proveniți din Moldova

CC0 / Pixabay / Aviavlad / Șantier de construcție
Șantier de construcție - Sputnik Moldova
Abonare
Imigranții care muncesc ilegal, dar care se află legal pe teritoriul Letoniei, riscă doar o amendă administrativă în valoare de 140 – 700 de euro.

CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. În ultimii ani, în Letonia numărul imigranților de muncă ilegali a crescut de patru ori, majoritatea dintre aceștia fiind cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova.

Majoritatea imigranților se află în țară legal, însă ei evită să-și perfecteze actele care le-ar permite să muncească acolo, comunică Sputnik Letonia, cu referire la șeful secției control migrațional a Pazei Frontierei de Stat, Agnis Vișnevskis.

Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
Societate
Italia este îngrijorată de imigrația ilegală provenită din Moldova

Potrivit datelor instituției, 62% dintre imigranți muncesc ilegal în construcții, 8% în domeniul logistic și transportul de mărfuri, 5% în sfera alimentației publice.

În Letonia sunt deosebit de mulți imigranți înregistrați oficial în Polonia, deoarece în țara respectivă regulile nu sunt atât de aspre. Imigranții obțin acolo o viză de reședință care este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Ulterior, ei pleacă în alte țări, inclusiv în Letonia.

Ei au dreptul să muncească în această țară doar dacă au informat despre acest lucru inspecția muncii. Însă pentru a angaja un cetățean străin, o companie letonă este obligată să-i achite acestuia un salariu nu mai mic decât cel mediu pe țară, în prezent acesta fiind de 926 de euro pe lună.

Mulți angajatori iau la muncă imigranți fără a perfecta documentele de rigoare, evitând astfel achitarea impozitelor. Deseori imigranții fără drept de muncă sunt „vânați” pe șantierele mari ce aparțin unor companii cunoscute în Letonia.

În anul trecut au fost amendate 58 de persoane juridice din această țară care au încălcat cu bună știință legislația migrațională.

Dacă persoanele reținute au actele în regulă și nu au nevoie de viză, ele nu sunt expulzate din Letonia, ci sunt supuse unei amenzi administrative de la 140 până la 700 de euro.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0